Кога е добре да се сменя маслото на автомобила?

Маслото е неизменна част от консумативите, необходими на Вашият автомобил да работи правилно. Маслото се грижи за сърцето на автомобила – двигателя. Ето защо е много важно да обръщате внимание на качеството на маслото, което слагате. http://www.alpine-oil.bg/catalog/motorni-masla
Да уточним за какво точно служи: Логично, да намалява триенето между две метални повърхности, да редуцира температурата, която се получава при триенето, както и да задържа някои отпадни вещества от работата на двигателя.
Кога трябва да сменяме маслото?
Следвайте двете златни правила за определяне на времето за смяна на маслото:
Първото е да се съобразите с броя изминати километри, които съветва производителя на Вашия автомобил. Най-често производителите съветват смяната да се извърши след 10 000 километра / все пак се поинтересувайте конкретно за Вашата марка автомобил/
Второто правило е да смените маслото една година след последната смяна на масло, независимо колко километра сте навъртяли.
Тези две правила вървят ръка за ръка! Ако не е изпълнено едното, то важи другото.
Да се опитаме да отговорим на въпроса защо, ако не сме навъртяли кой знае колко километри, трябва да сменим маслото след една година:
Като цяло, след една година „престой“ в системата на автомобила, то губи от качествата си.Губи вискозитет, което значи, че не смазва, както би трябвало. Да не забравяме, че маслото само по себе си е смес от сложни и перфектно балансирани вещества, точно съобразени с нуждите на автомобила. Така, че след изтичане на срока, баланса не е същият. От тук идва и важен съвет, който да дадем – никога не слагайте добавки в маслото, защото лесно можете да нарушите баланса.
Още един съвет-проверявайте редовно маслото, защото ако колата остане без масло – може да е фатално за двигателя! Препоръчваме да си създадете полезен навик – проверявайте маслото при всяко трето посещение на бензиностанция, така ще откриете навреме евентуален проблем и ще намалите многократно риска да останете без масло поради някаква причина.
http://www.alpine-oil.bg/pages/proveri-maslo

Надяваме се с тази кратка статия да сме били полезни!

Катeгории: