Вкоренител за резници - какво представлява?

Вкоренителят за резници е слабо познат продукт, който често оставя хората с куп въпроси относно това какво всъщност представлява той и за какво наистина се използва. Действително, този продукт не е толкова широко познат на масовия потребител, но ако сте земеделски производител или градинар-любител и сте се опитвали да развъждате растения, шансът да сте чували за този препарат е наистина доста голям.

Вкоренител за резници е доста тясно специализиран продукт. Той е създаден с една единствена цел, а именно предназначен е за това да помогне на резниците (изрезки от растения, които са предназначени за разсаждане) да развият по-бързо силна коренова система при поставяне в почвата, което от своя страна да гарантира на растението възможността то да се “хване” успешно, като шансът за това се оценява на почти 100%!

Вкоренителят за резници гарантира, че ако се опитвате да развъдите по-редки, по-капризни и неподатливи на размножаване видове растения, шансът ви да направите това успешно е несравнимо по-голям. Самият препарат ще помогне на растението да пусне корени дори и когато средата за това не е идеална.

За любители на растенията…

Много от добре познатите ни видове растения, които виреят в нашите ширини, мат способността да се размножават с резници. Те представляват малки отрязъци от меко или полу-узряло клонче на растение. Дължината на резниците традиционно е до около 10 сантиметра, макар че понякога може да е повече или по-малко.

Тези клончета, които се използват като резници не трябва да са съвсем твърде, защото така няма да пуснат корени. Освен това долният край на отрязъка трябва да е малко по-мястото на което се събират листата.

За да извършите процедурата правилно, вие трябва да отстраните най долните няколко листенца, а след това да обработите краищата на сухото и чисто растение с вкоренителя за резници.

След като сте направили това, трябва да засадите резника на предварително подготвено място със специална пръст за целта. След като сте засадили и обработили с вкоренителя вече заровения край на резника, идва ред и на поливането с вода. Прибавете умерено количество вода, без да прекалявате.

Важно е да се отбележи, че подходящ период за тази процедура е края на пролетта и началото на летния сезон когато растенията са най-жизнени, растат най-бързо и вероятността да се хванат успешно е най-голяма.