Диетични рецепти които ще ви дадат енергия и ще ви помогнат да се избавите от излишните килограми

Какво представляват диетичните рецепти?

Където и да потърсите, лесно можете да откриете огромно количество диетични рецепти. Само в интернет срещнете толкова много кулинарни рецепти, залагащи на здравословното хранене, че няма да ви стигне целият живот, за да ги приготвите и опитате.Някои от тези рецепти са част от специални диетични режими, насочени към редуциране на излишното тегло, докато други имат за цел да лекуват определени заболявания или здравословни състояния.

Общото при повечето диетични рецепти е, че всички те залагат на специфичен начин на приготвяне на храната – варене, печене, на пара или в сурово състояние и в никакъв случай пържене в обилно количество мазнина. Друго общо между повечето рецепти е пълното изключване на бяло брашно, маргарини, животински мазнини, захар и големи количества готварска сол.

Ако трябва да разделим по групи, различните видове диетични рецепти, то това ще бъдат основно:

Рецепти за понижаване на теглото

Кулинарните рецепти за отслабване залагат на ниския калориен прием и честото хранене. По този начин се избягва огладняването, което може да доведе до саботиране на диетата още на третия ден. Тъй като диетите за редукция на тегло са с ниско съдържание на въглехидрати, при тях се включват храни, богати на фибри, които имат свойството да създават усещане за ситост за по-дълъг период от време.

Диетичните рецепти за намаляване на теглото представляват комбинация от протеини и растителни храни. Протиените имат доказано свойство да подпомагат изгарянето на мазнините и да запазват мускулната маса, поради което те се съчетават отлично с всички видове активен спорт. За да бъде ефективна една диета, рецептите, по които се приготвя храната не трябва да изключват напълно въглехидратите, тъй като от това ще страдат мозъкът и ендокринната система. Заложете на черен хляб, кафяв ориз или пълнозърнеста паста, като ги включвате в малки количества при всеки прием.

Диетични рецепти при здравословни проблеми

Повечето хронични заболявания се дължат на неправилно хранене, а това означава, че те могат да бъдат излекувани, като се премине към здравословен хранителен режим. Богатите на фибри и витамини зеленчуци и плодове подобряват състоянието на храносмилателния тракт, намаляват нивата на лошия холестерол и по този начин подобряват сърдечната дейност и не на последно място - регулират нивата на инсулин, така че да се избегне напълно опасността от развитие на диабет тип 2.

Подаграта е едно заболяване от което страдат много хора, без дори да подозират за това. Характерни симптоми на това сериозно заболяване са отоци и болки в крайниците, които могат да прераснат в частична парализа. Причина за подаграта е прекомерната консумация на животински продукти, особено колбаси и консервирани храни, затова ги изключете напълно от менюто си, като изберете диетични рецепти, основани на вегетарианското хранене.

Диетични рецепти за спортисти

Преди да стане №1 в тениса, Новак Джокович промени изцяло хранителния си режим, залагайки на принципите на разделното хранене и най-вече на безглутеновата диета. Световно известният тенисист твърди, че това е подобрило драстично спортната му форма, осигурявайки му повече енергия и сила. Безглутеновите храни са изцяло растителните храни и чистите нетлъсти меса и риба, като могат да се използват единствено някои специално обработени пълнозърнести брашна.
В заключение ще кажем, е няма универсални диетични рецепти, тъй като всеки организъм има индивидуални потребности и възможности, но за щастие всеки може да открие режим, който отговаря на неговите предпочитания и нужди, така че диетичното хранене да бъде удоволствие и да се превърне в начин на живот.

Катeгории: