Как да подготвим семената

Не винаги е задължително, но е полезно да си създадете навика да почиствате семената преди да ги киснете. Хубаво е да ги прегледате за всичко излишно, което може да е било опаковано заедно с тях. Бобовите семена например може да съдържат малки камъчета със същата форма, както и буци пръст. Рядко се случва, но като се замислите, не е чак толкова странно – все пак са отгледани във ферма. Сред семената на ряпа понякога се намират и семена на див слънчоглед и елда, но са в пренебрежимо малки количества. Естествено, няма да успеете да прегледате най-дребните семена, но сред всички семена, които са по-големи от тези на ряпа, лесно ще различите малки камъчета или части от растения.

По време на накисването, част от излишните материали по семената ще изплуват. Бучките пръст, ако не са в големи количества, също ще се разтрошат и няма да създават проблеми. По-проблемни са вече вече споменатите камъчета. Много рядко ще ги намерите, защото производителите почистват семената си със семепочистващи машини преди да ги пуснат на пазара, но няма да ви навреди да хвърлите едно око. Повечето опаковки на семена съдържат подробна информация как ги подготвите, и ви препоръчваме да я прегледате и използвате.

При някои семена почистването просто е наложително – при отлежданият в Китай боб мунг, семената му до ден днешен се сушат навън. Разбираемо, може да очаквате да са леко прашни. Голяма част от семената на култури като люцерна и детелина са полирани. Това е сравнително нов и далеч по-щадящ метод на скарификация. Скарификацията е начин да накарате семената да попиват повече вода, съответно и да покълнат. Старият метод, който и до ден днешен се използва от някои производители, включва нарушаване на целостта на обвивката на семената. Макар че е ефикасен – семената, третирани така, наистина попиват повече вода, сред резките по обвивката им могат да се развият и много опасни патогени. Далеч по-добре е да трябва да измиете няколко пъти семената, но да знаете, че са безопасни!
Семената на някои зърнени култури са покрити със сертифицирана и безопасна инфузорна пръст, която ги предпазва от гъгрици. Отново, ако сте попаднали на такива семена, просто ги изплакнете обилно, преди да правите каквото и да било с тях.

Катeгории: