Как да проверим нивото на масло в колата?

Това е често пренебрегвана манипулация, а е от изключителна важност! А освен това е и много лесно да се направи.
Имайте предвид, че тази проста проверка може да Ви спести хиляди левове за ремонт в последствие. Хваната навреме, дадена повреда може бързо да бъде отстранена.
http://www.alpine-oil.bg/catalog/motorni-masla
Би било чудесно, ако успеете да си създадете навик да проверявате нивото на маслото преди всяко дълго пътуване, за да избегнете неприятности, които могат да провалят почивката ви.
Ако пък използвате колата си предимно, за да пътувате до работа и обратно, то правете проверка редовно, през няколко дни.
Самата проверка на маслото е елементарна.
Като начало, си пригответе някакво парцалче или кърпа и евентуално чифт ръкавици за еднократна употреба, за да сте сигурни, че няма да се изцапате при проверката.
Трябва колата да е паркирана на равна повърхност и задължително двигателя да е студен. Тоест направете проверката например сутринта, преди да потеглите на където и да е. По този начин ще е сигурно, че повечето масло ще се е стекло в картера. Картерът е резервоара на двигателя.
Отворете капака и потърсете пробката, обикновено тя е с различен, отличаващ се, ярък, цвят на дръжката. Ако не можете да я откриете, проверете ръководството на производителя.
Извадете пробката и избършете края й с парцалчето, което сте приготвили. Сега я потопете отново в картера. Извадете я и погледнете колко е нивото на омасляване. Повечето пробки имат две линии с разстояние помежду си, като при оптимално количество масло, нивото би трябвало да е между тях.
Ако е по-ниско, под минимума, то трябва задължително да се долее масло.
П.С. вижте кое масло е най-подходящо за вашия автомобил http://www.alpine-oil.bg/pages/proveri-maslo
Надяваме се да сме Ви били полезни!

Катeгории: