Защо не бива да допускаме мишки в дома си?

Защо не бива да съжителстваме с мишки?

Мишките са изключително неприятни същества, които никой от нас не иска да вижда в дома си, в своето търговско помещение или дори в стопанските обори и хамбари. Гризачите и най-вече мишките имат неприятната способност да се приспособяват бързо към всяка среда и още по-бързо да се размножават, което ги прави още по-нежелани посетители.

Това, което прави мишките изключително опасни и поради което не бива в никакъв случай да ги допускаме в дома си е възможността да пренесат бактерии, предизвикващи изключително опасни за човека болести, сред които коремният тиф, лептоспирозата и останалата в миналото – чума. Мишките не са агресивни, но въпреки това случаите на ухапване не са изключение.

Гризачите и особено сивата и кафява домашна мишка са способни да нанесат сериозни поражения там, където се установят за постоянно. Като всеядни животни с остри зъби, те без проблем прегризват кабели, гумени уплътнения и дори мазилки и дървени облицовки. Обитавайки обори и хамбари за зърно, мишки могат да причинят зараза сред стопанските животни, поради което не бива да се подценява тяхното присъствие и на тези места.

Как да реагирате при поява на мишки?

Дори само един екземпляр е способен да причини достатъчно неприятности, поради което трябва да действате решително и незабавно по неговото отстраняване. Дали ще използвате капани или отрови, с цел унищожаването на нашественика, важно е да се убедите, че мерките които ще предприемете са достатъчно ефективни, така че да попречите на вредителя да създаде многобройна популация.

Важно е да установите откъде е проникнал гризачът, за да можете да ограничите достъпа на нови екземпляри. Това са най-често малки пролуки и процепи в стените и пода, като не рядко те са скрити зад мебели или тръби, което ни пречи да ги забележим веднага и така допускаме в дома си един от най-неприятните и трудни за унищожение вредители.

Мишките се заселват там, където имат най-добри условия за живот, а именно в помещенията, където са най-малко обезпокоявани. Мазета, тавани, килери и хамбари са местата, където се налага почти постоянно да се води война с този вид гризачи. Наличието на солидни хранителни запаси са също предпоставка за поява на мишки и плъхове, като най-рискови са складове за храна и хранителни заведения и разбира се – нашите жилища.

Можем ли сами да се справим с мишките?

Мишките са изключително устойчив на унищожение вид. Те, заедно с хлебарките проявяват най-висока резистентност към отровите, което означава, че аптечните препарати няма да ви свършат особена работа. Професионалните фирми за борба с гризачи ползват, така наречените родентициди, които са и най-ефикасните средства срещу домашните мишки.

Дори да не искате да използвате услугите на ДДД фирма, ще трябва да се свържете с такава, за да закупите качествени препарати, с които да противодействате на нашествието. Повечето отрови за мишки се залагат в специални дератизационни кутии, с цел да бъдат недостъпни за малки деца и нецелеви животни.

Родентицидите, също така имат умишлено създаден горчив вкус, който да предотврати тяхното поглъщане по невнимание. Това, обаче не ги прави отблъскващи за самите гризачи, защото съдържат специални атрактанти, които ги правят примамливи и много апетитни за мишките. Следете редовно дали заложеното в кутиите количество отрова е намаляло и периодично ги допълвайте, така че повече екземпляри да могат да погълнат от нея.

Катeгории: