Най-големите вериги пицарии в София

С падането на комунистическия режим се даде начало на частната инициатива за бизнес и през 1990-те години се появиха няколко пицарии в София, които се разраснаха дотам, че днес са цели вериги със заведения не само в столицата, а и в цялата страна. Те успяха с професионализма и амбицията си да се превърнат в запазена марка, разпознаваема за всички клиенти на италианската кухня и особено на пицата. Самото споменаване на имената им носи със себе си моментално спомени за специални вкусове и изживявания.

Ресторанти Victoria стартират преди 21 години и до днес си остават едни от най-добрите пицарии в София, като се развиха както откъм меню, така и откъм локации. Днес веригата има заведения в София, Пловдив, Банско и Боровец, като се предлагат местоположения за всеки вкус. Дали на Жълтите павета в центъра на столицата, дали на някоя стара класическа павирана улица като „Цар Иван Асен II”, дали в ски-центрове – Victoria прави така, че да покрие всички възможни изисквания на своите клиенти. Там ще намерите широка гама от пици и пасти, в ресторанта в Ловния парк има и специфични дивечови ястия, а в последно време се развива и суши менюто. С две думи, непрекъснато се търси новото за спечелване на още и още клиенти, ала това не става за сметка на добре познатите и изпитани стари специалитети. Точно напротив. Специфичната особеност са специално изградените пещи на дърва за пици, което в съчетание с декоративните тухли създава търсената атмосфера и настроение. И тъй неусетно с времето Victoria се превърна в синоним за заведения с разнообразна здравословна храна в изискана, модерна и същевременно уютна обстановка при неукоримо обслужване.

Още по-рано, преди 27 години, пък бе създадена „Мис Каприз” – една от първите пицарии в София. Мястото на старта е добре познато - на бул. "Александър Стамболийски". В цялото това време, благодарение на упоритото следване на мечтата на своите създатели марката се превърна в модерна верига от ресторанти, която се гордее с това, че следва ритъма на съвременния човек. Всяко от заведенията се превърна в дом, наречен от хората от „Мис Каприз” Дом на споделените мигове; дом, където всеки каприз на клиента е закон за персонала. В настоящия момент веригата разполага с три ресторанта на територията на столицата ни. Несъмнено това е една от най-популярните търговски марки в този бизнес в страната.

„Дон Домат” отваря първото си заведение през лятото на 1999 г. в центъра на града и оттогава насам се превръща в една от най-разпознаваемите вериги от пицарии в София. Също в централната част на столицата са и следващите три ресторанта от марката, като всички имат изключителен успех сред най-различни прослойки от населението. По обед тук е деловият човек, който може да се нахрани за относително немного пари и бързо да се върне на работното си място, а вечерно време клиентелата е преди всичко от младежи, които впоследствие отиват да се забавляват в бар или нощен клуб. Разширението на веригата продължава към столичните квартали, като първият франчайз е от 2008 г. в ж.к. "Младост 1", близо до Окръжна болница, а вторият е в ж.к. "Редута". В началото на юли 2009 г. отваря първият франчайз извън София - в центъра на Созопол, който работи целогодишно, а към ден днешен веригата има четири собствени ресторанта и пет на франчайз.

Стартът на една от най-старите пицарии в София – „Кривото”, е даден през 1993 г., когато кръчмите още не бяха толкова много и разнообразни. С времето тя постигна добър стандарт с равновесието между качество, цена и бързина на поднасяне на поръчките и неслучайно се разрасна до верига. Днес заведенията на марката са три на брой, все в централната част на столицата, а в две от тях родителите могат да се насладят спокойно на храната и компанията си, като оставят дечицата си в безплатния детски кът.

Улица „Цар Иван Шишман” е една от най-разпознаваемите в града и именно там можете да намерите Mamma Mia – марка с вече 20-годишна традиция и една от най-популярните пицарии в София. И тази отлична репутация не е случайна, тъй като храната тук се приготвя след куп изследователски експедиции в Италия и наученото най-важно нещо там – че винаги трябва да се готви със страст и като у дома си с използване само на най-добрите и най-пресни продукти. Другото заведение е в Лозенец и е открито на 21 декември 1995 г., като и в двете може да бъдат избирани над 20 вида приготвени по класически рецепти и на пещ с дърва пици.

Други вериги от пицарии в София, които заслужават отбелязване, са Don Vito (с шест заведения в столицата), „Джиков” (с три) и „О!шипка” (с четири). Първата марка има заведение на ул. „Цар Иван Асен II”, в което можете да хапнете и пийнете покрай домакински мач на ЦСКА. Втората доскоро беше единствената в цялата столица, в която можехте да продължите още малко лятото си, защото се предлагаше наливно „Бургаско пиво”. Третата пък разполага в ресторанта си на ул. „Шипка” с отличен бар в своето подземие, където можете да се насладите на хубава музика, а и да попеете на караоке в събота вечер.