Кой е подходящият препарат срещу мравки?

С първите топли пролетни дни приятното настроение на много хора бива почернено от нашествието на огромни мравчени колонии. Мравуняците в дворовете са наистина неприятни, но много по-стресиращо е заселването на една многочислена орда от мравки в закрити обекти. Малките пълзящи инсекти не са така опасни, както повечето насекоми. Те не хапят и не пренасят зарази, но въпреки това са нежелани в жилищните и търговски помещения.

Мравките имат неприятната способност да проникват в дори на пръв поглед недостъпни места и да похабяват големи количества хранителни продукти. Захарните и тестени изделия са любима храна на този вид насекоми и това са храните, които най-често се налага да изхвърляме, защото мравките са ги направили негодни за употреба.

Как да се борим с нашествието на мравки?

 Обикновено, когато мравки нападнат нашия дом, предприемаме плахи стъпки за тяхното прогонване. Отначало опитваме домашни методи по съвета на някой познат, за които бързо разбираме, че не са съвсем ефикасни. След като търпението се изчерпа напълно, най-после решаваме да се борим сериозно с нашественика и тогава прибягваме до употреба на специализирани препарати.

Употребата на препарати срещу мравки трябва да бъде съобразена с битовата ситуация в засегнатите помещения. Така например е напълно неудачно да поръсваме пода с отрови, в случай че в дома си отглеждаме малки деца и домашни любимци. Препаратите под формата на течни разтвори и пудри са крайно неподходящи за употреба в жилища, в които има предпоставки за нежелано поглъщане на отровите.

Друг фактор, който пречи да използваме отрови за директно нанасяне е наличието на мравчена колония на места, които не подлежат на обработка с отрови. Кухненски маси, плотове и шкафове не могат да бъдат обработвани с токсични химикали, защото те служат за хранене, приготвяне на храна или за съхранение на храни и домакинска посуда.

Решението в тези случаи са, така наречените къщички за мравки, в които се поставят отровите. По този начин се предотвратява опасността препаратът да бъде погълнат от деца или домашни любимци. Предимство на това средство е възможността да се използва многократно и продължително, тъй като токсичните примамки могат да се поставят допълнително, според нуждите и ситуацията.

Ако трябва да говорим за ефективен препарат срещу мравки, трябва да уточним, че те са различни, според индивидуалните особености на всеки обект. Така например е неудачно да използваме къщички за борба с мравките на открито, както и в помещения с голяма площ и численост на мравчената колония.

Препаратите за борба с мравките в откритите площи са разработени съобразно особеностите на терена. Те съдържат друг тип активни съставки, така че да имат продължително действие дори при неблагоприятни фактори, каквито са различните атмосферни условия – дъжд, вятър, прах и т.н.

За да откриете подходящ препарат срещу мравки е добре да се консултирате със специалист, като това са ДДД фирмите, които можете да наемете за професионална обработка. Дори да решите да действате сами, отново е необходимо да се консултирате, за да откриете подходящ за вашите нужди продукт.

Катeгории: