Фитнесът и приемът на аминокиселини…

Приемът на аминокиселини под формата на хранителна добавка е изключително препоръчителен от всеки, който по един или друг начин спортува, води по-активен начин на живот или ходи на фитнес и прави физически упражнения.

Причината е, че при по-голямо физическо натоварване, нуждите на човешкото тяло нараства. За съжаление, със съвременния начин на хранене, в който повечето хора консумират боклучави храни без никаква хранителна стойност, има твърде голяма вероятност за това човек да не може да приеме нужните му аминокиселини от храната, която консумира.

Тогава на помощ идват хранителните добавки, които се продават в много широко разнообразие от опаковки, размери, марки и съчетания в търговската мрежа. Допълнителният прием на аминокиселини от всички спортуващи и занимаващи се с фитнес хора ще им помогне да постигнат не само по-добри резултати от чисто естетическа гледна точка, но ще благоприятства и цялостното здраве на хората.

Ако направите този избор, вие ще подпомогнете растежа на нова и здрава мускулна тъкан, тялото ще подобри контурите си и всичко това ще стане много по-бързо, отколкото ако спортувате, но не приемате аминокиселини допълнително.

Аминокиселините имат различно действие…

Важно е да се отбележи, че приемът на аминокиселини винаги има различно действие според това каква аминокиселина приемате чрез хранителните добавки.

Ако едни от тях спомагат изграждането на нова мускулна тъкан, то за други е приоритет да ви заредят с много повече енергия и да подобрят енергийната циркулация в организма. По този начин те подпомагат отделянето на енергия, помагат ни да можем да спортуваме по-често и по-продължително.

Има и аминокиселини, които основно помагат да се възстановим по-бързо и лесно от претоварване след тренировка, което спестява няколкото дни преумора, в които иначе бихме се опитвали да възстановим силите си от фитнеса.

Приемът на аминокиселини благоприятства цялостното здравословно състояние на човека…

Аминокиселините не само ще ви помогнат в спорта, ще ви съдействат да изградите по-бързо така желаната мускулна маса и ще ви помогнат да увеличите своята издръжливост, като в същото време скъсите времето за почивка между тренировките, но също така и ще облагодетелстват цялостното здравословно състояние на организма.

Причината е, че всяка аминокиселина има определено въздействие върху дадена система в организма или дори върху цяла група от системи. Ако една благоприятства работата на сърдечно-съдовата система, то друга подпомага мозъка и нервната система и така нататък.

Има ли отрицателни въздействия от приемането на добавки с аминокиселини?

До сега няма установени негативни последствия от приемането на аминокиселини допълнително към диетата от активно спортуващи хора. Това означава, че като цяло аминокиселините са подходящи за всеки.

Учените обаче често спорят за това има ли полза от допълнителния прием на аминокиселини, особено ако човек е в отлична физическа форма и се храни питателно.

Факт е, че за някои аминокиселини се счита, че са просто излишни като допълнителен прием, защото тялото си ги създава само. Това обаче не е съвсем вярно, защото с увеличаване на физическата активност съответно и нуждите се увеличават, а тялото не винаги е в състояние да откликне на допълнителната нужда от аминокиселини.

В същото време, ако говорим за незаменими аминокиселини, тогава трябва да се каже, че никога не е излишно да се приеме допълнително количество от тях, защото организмът постоянно се нуждае от тях, а сам по себе си не е в състояние да си ги набави по друг начин освен чрез храната.

Какво ще стане ако ходя на фитнес, но реша да не приемам аминокиселини под формата на хранителни добавки?

Ако решите да не приемате аминокиселини под формата на хранителни добавки, най-вероятно няма да се случи абсолютно нищо извън това, че ще се чувствате по-изморени след тренировка и определено ще ви е нужно повече време за да се възстановите след като се натоварите физически.

Освен това ще се забавят резултатите, като мускулният растеж ще се забележи видимо по-бавно. Освен това, ще се нуждаете от много повече време за да се възстановите след тренировка и така ще можете да спортувате доста по-рядко.

Ако все пак сте твърдо решени да не приемате аминокиселини, въпреки че няма причина да го правите, все пак ще е от огромно значение с каква храна се храните и ще трябва да отделите много повече внимание на своето меню.

Приемайте аминокиселини, но се придържайте към мярката…

Това е най-доброто възможно решение. Колкото и да са полезни аминокиселините, все пак всяко нещо в този живот трябва да се практикува с мярка, защото в противен случай недостатъците лесно могат да станат повече от предимствата.

Катeгории: