Ползи и недостатъци от приемът на глутамин

Аминокиселината глутамин е една от двайсете аминокиселини, които се съдържат в белтъците. Тя е наричана алфа аминокиселина заради това, че е единствената от всички двайсет, която се съдържа в тялото в толкова голямо количество.

Тя спада към групата на заменимите аминокиселини. Това означава, че човешкото тяло може и знае как да си произведе само необходимото количество. Ето защо приемът на глутамин се препоръчва само при определени условия, в които човек няма как да си набави необходимото количество от аминокиселината чрез собствените си възможности за производство.

Обикновено сред хората, които проявяват интерес към аминокиселината глутамин преобладават спортистите и тези, които обичат да тренират във фитнеса, полагайки по-интензивни грижи за своето тяло. Различни извънредни обстоятелства също могат да поставят тялото в ситуация, в която неговите нужди да са завишени.

Ползи от приемът на глутамин за тялото

При прекомерно претоварване от физическа работа или пък след тежка тренировка във фитнеса, хранителната добавка глутамин може да има изключително полезни и благоприятни за вашето здраве свойства.

В умерени количества и при подходящите условия тази аминокиселина може да ви помогне да изградите по-здрава, стегната и чиста мускулна маса с по-малко мазнини. Освен това резултатите не само ще са много добри от естетическа гледна точка, но ще ви изненадат и със своята бързина.

Подобни положителни резултати се наблюдават и при хора, които са имали някаква травма или нараняване. В този случай аминокиселината е възможно да им помогне в с това, че ще стимулира по-бързото и успешно възстановяване.

Ползи от приема на глутамин за емоционалното и психическо състояние

Глутаминът се приема за изключително полезен в случаите, в които човек е подложен на силен стрес и голямо психическо натоварване. В такива моменти обикновено нуждите на тялото рязко се увеличават и много често организмът не е в състояние сам да откликне на тези увеличени нужди.

В такива случаи човек трябва да се погрижи за здравето си, защото стресът може да причини отслабване на имунната система. Това от своя страна може цялостно да забави производството на аминокиселината глутамин и да постави тялото в ситуация на нужда.

Недостатъци от приемът на глутамин

Учените все още не могат да се обединят около това дали приемът на глутамин носи някакви рискове за здравето. Причината за тази неувереност от страна на учените се дължи главно на това, че в тази област все още не са правени много научни изследвания, които категорично да потвърдят дали има някакви негативни страни от приемането на глутамин и ако да - какви са те.

Тази хранителна добавка се приема като цяло доста безопасна и дори много полезна, особено при претоварване, стрес и наранявания, но в определени ситуации се вярва, че може да носи рискове за здравето на хората. Има определени здравословни състояния, при които приемът на глутамин не е препоръчителен.

Така например, някои учени считат, че е възможно раково болни хора да влошат състоянието си при прием на глутамин, ето защо тази хранителна добавка не трябва да се приема от хора с тумурни заболявания.

Освен това, специалисти предупреждават, че приемът на прекомерни количества глутамин може да причини запек, стомашни болки, гадене и други подобни.

Във всеки случай, винаги ще бъде най-разумно да се консултирате с вашия личен лекар ако сте намислили да започнете прием на хранителни добавки, защото така ще сте сигурни, че за вас няма да има някакви странични ефекти.

Катeгории: