Какво прави един ресторант добър и изискан

Първият отговор на този въпрос, естествено, е храната. Също толкова важни обаче са разположението, местата за сядане, разстоянието между масите, обслужването, персоналът, обстановката, безукорната чистота и, разбира се, цената.

Добрият ресторант в днешно време трябва сам да ви привлича към себе си, но на първо място е препоръчително да се следват препоръките от приятели, близки и колеги, а ако сте на непознато място, е умен ход да изберете заведение, където се стичат местните хора – това е винаги добър знак. Ревютата на критици или кулинарните справочници са по-малко точен съветник.

В добрите ресторанти атмосферата храни всички сетива: красивата и тиха музика гали ухото, декорът пълни окото, масите са достатъчно раздалечени, за да не се изкушите да се включите в разговора на съседите си. В изисканите заведения менюто често залага на по-малко, но изпипани ястия, като клиентът бива питан за предпочитания в начина на приготвянето им, ако има различни варианти.

Персоналът по обслужването трябва да познава отлично менюто, за да дава отговор на всеки възможен въпрос от страна на клиентите, а също така трябва да ги предразполага да се почувстват като у дома си. В повечето хубави и луксозни ресторанти има хост, който посреща клиентите и ги настанява. Персоналът, обслужващ клиентите, включва още помощник-келнер и специалист по вината. Ястията трябва да бъдат носени с точната „почивка” между тях – нито да се оставя клиента отново гладен, нито да бъде принуждаван да се тъпче.

Повечето хора търсят нещо различно, когато решат да хапнат навън. Истински добрият ресторант предлага нещо, което или не можете намери другаде, или ще ви струва прекалено много усилия, за да го намерите. Ако клиентите изпитат подобни усещания като в куп други заведения, почти сигурно няма да се върнат на такова място. Хубавият и изискан ресторант има поне една уникална характерна черта, която ще се запечати в съзнанието на посетителя и ще го върне обратно при себе си.

В крайна сметка храната е най-важният компонент за добрия ресторант. Когато хората влязат в него, те очакват удоволствие за небцето, окото и душата. Добрият ресторант не прави компромис с качеството на ястията си и поддържа постоянно високи стандарти. Това кара клиентите винаги да се завръщат и държи висока репутацията на заведението. Добрият ресторант непременно съдържа у себе си опитен и всепризнат шеф на кухнята, който използва най-висококачествените продукти в името на поддържането на постоянно високо ниво.

Цената е друг съществен фактор, който определя класата на ресторанта. Хората си плащат за цялостното изживяване, а не просто за храната, така че няма да се оплакват, ако им струва малко повече пари по-високото качество на ястията и напитките, по-доброто ниво на обслужване и по-изисканата обстановка в хубавия ресторант.

Катeгории: