Триковете на домашното капучино

Торино, 15 март 2017 г., кафе еспресо, забъркано с млечна пяна става капучино – питие с име, произхождащо от приликата му с цвета на одеждите, носени от монасите от ордена „Капуцин”.
Сутрешният ритуал на италианците е да влязат в кафене и да поръчат “cappuccino and cornetto!”(капучино и кроасан).... но кой каза, че е необходимо да отидете чак до италианско кафене, за да им се насладите?
Традиционната подготовка изисква еспресо машина с дюза за пара, но има и много други непознати и оригинални методи за получаване на същия резултат: кремаво гъста пяна може да се направи с френска преса или дори с пасатор.
С над 20 милиарда чаши кафе, консумирани в целия свят, Lavazza е истинска икона на италианското кафе. За да направите перфектното капучино у дома, трябва само да последвате следните 3 лесни стъпки от Lavazza. От разпенването на млякото до избора на най-доброто кафе – ето как да направите автентично капучино в собствената си кухня:
ПЪРВА СТЪПКА: МЛЯКОТО
Това, което прави капучиното уникална напитка, е апетитната му млечна пяна.Когато става дума за мляко, всеки има своите лични предпочитания: някои избират обезмаслено, други предпочитат оризово или соево мляко.Когато става въпрос за правенето на перфектно капучино, обаче, трябва да се спрем на прясно и пълномаслено мляко, защото неговите мазнини и протеини са важни за получаването на плътна и гъста пяна.
Идеалното количество мляко, от което да направите пяна, е 120 мл, но освен класическия начин да я оформите под парата на кафе машина за еспресо, има и други „домашни трикове”, които можете да приложите:
Френска преса
1. Затоплете млякото в джезве или на микровълнова и го изсипете във френска преса за кафе
2. Затворете френската преса и разпенете млякото, натискайки бутона за 15 секунди, постепенно намалявайки движенията нагоре и надолу (не е необходима предварителна тренировка)
3. Смесете млякото с кръгови движения, за да запазите пяната при сипване в чашата
Пасатор
1. След като загреете млякото, го изсипете в съд, подходящ за пасиране
2. Потопете пасатора в млякото и разбийте на ниска степен за 1 минута
3. За по-голяма пяна дръжте пасатора точно под повърхността на млякото, за да влезе повече въздух
ВТОРА СТЪПКА: КАФЕТО
След като сте приготвили млякото, е време да направите кафето – втората съставка от тайната на тази страхотна напитка, която може да е еспресо или мока. За най-добри резултати съчетайте с качествен избор, като например Qualità Oro.http://www.lavazza.com/en/at-home/coffee-blends/qualita-oro.html
Сипвайте кафето бавно, докато запълни 1/3 от чашата и в рамките на 10 секунди добавете и млечната пяна.
ТРЕТА СТЪПКА: МАЛКО КРЕАТИВНОСТ
Последвайте въображението си! Можете да декорирате капучиното си с какао, сладък сироп, шоколадови пръчици или натрошени лешници.Ако сте още по-ентусиазирани, можете да си направите свой собствен дизайн с шаблони и клечки за зъби по повърхността на пяната.

Катeгории: