Хранителните навици на хлебарките

Домашните хлебарки, които най-често се срещат в големите градове, където има добре развита канализация, постоянен достъп до храна и подслон, са Германската хлебарка Blattella germanica (латинско наименование), Американската хлебарка Periplaneta americana (латинско наименование) и Ориенталската хлебарка Blatta orientalis (латинско наименование). Всяка от тях преминава през няколко етапа от своя живот – яйце, какавида и зрялост като най-бързо развиващата се и в най-големи количества е германската хлебарка следвана веднага от американската и най-накрая е ориенталската, която ражда най-малко и е с най-краткия цикъл на живот. От тази информация можем лесно да се досетим кои са най-лесните за унищожаване хлебарки – ориенталските. Тя е и единственото изключение от всички домашни видове, чийто женски екземпляр няма крила, но така или иначе и другите крилати породи летят изключително рядко и по принцип не използват крилата си по предназначение.

И въпреки, че не могат или не искат да летят домашните хлебарки са надарени с изключително бързи крака. За това са трудни за забелязване и хващане, а и имат невероятния усет и за най-малкото движение на въздуха, за това обикновено са се скрили много преди вие да светнете лампата и да ги забележите. Тези, които все пак успеете да видите са едва 1-2% от истинското количество хлебарки населяващи дома ви и обикновено ги виждате или защото са твърде далеч от място, където да могат да се скрият или са били във временна летаргия. За това, когато забележите дори само 2-3 хлебарки около кухненската мивка или в банята знайте, че веднага трябва да се захванете с премахване на хлебарките в дома ви! Но преди да пристъпите към избор на отрова почистете добре всяко местенце в кухнята и банята си, уплътнете всички пукнатини около тръбите на канализацията и фугите, приберете всяка храна в хладилника, а захарта, кафето, боба и фидето приберете веднага в херметически затворени буркани. Това е необходимо, защото ако голяма хлебарките могат да свият плоското си тяло максимално така че да минат и през най-тясната цепнатина. А освен това изхвърлете боклука и никога не оставяйте празни и не добре измити бутилки от бира – това е един от деликатесите за хлебарките заедно с миризмата на кафе и какао.

Всъщност хранителното меню на хлебарката е толкова разнообразно, че дори да приберете всяка храна те пак ще намерят какво да ядат като например хартия, целулоза, лепило, сапун, обувки от естествена кожа, всякакви боклуци и хранителни остатъци, мъртва кожа от епителните клетки, които са по пода и навсякъде в дома ви, косми, нокти, екскременти и дори жива кожа и нокти от деца, когато не могат да намерят нищо друго за храна. Хлебарките в София и големите градове са привикнали също така и към пастата за зъби и фасовете от цигари, дървесина (необработена с химикали), лепило за тапети. Оставената на открито храна на вашите домашни любимци и техните екскременти също привличат хлебарките. На практика те могат да се хранят с почти всичко, а в нашият цивилизован свят винаги може да се намери нещо за похапване за една гладна хлебарка, за това да се отървем от тях е трудно, а профилактиката е задължителна!

Катeгории: