10 факта за вашите зъби, които не знаете.

Ходенето при зъболекар може да е сравнително модерно явление, но знаете ли, че хората използват паста за зъби от около 500 години насам? Тогава древните гърци биха използвали смес, която съдържаше желязна ръжда и коралов прах, за да почистят зъбите си. Междувременно четките за зъби бяха гроздове от клонки на дървета, които хората ще дъвчат.

За щастие, зъболекарската грижа е напреднала оттогава и вече имаме на разположение много различни инструменти, които да ни помогнат да се грижим за зъбите си. Разчитате на зъбите си всеки ден, за да ви помогне да се храните. Знаейки малко повече за тях и как вашето поведение влияе на вашето зъбно здраве може да ви помогне да се грижите по-добре и да ви накара да се усмихвате дълго в бъдещето.
зъболекарски кабинет
1. Вашите зъби са уникални за вашето тяло.

Зъбите ви са като отпечатъка ви: те са уникално ваши. Ето защо понякога стоматологичните записи се използват за идентифициране на човешки останки. Дори еднояйчните близнаци нямат еднакви зъби. Факт за бонус: Вашият език също има уникален „печат на език“.

2. Те са малко като айсберг.

Около една трета от всеки зъб е под венците ви. Ето защо поддържането на венците ви здрави е също толкова важно, колкото и да се грижите за добре поддържаните зъби. Венеците ви винаги трябва да са с розов цвят и твърди.

3. И вие имате 32 от тях.
Работейки от предните зъби до задната част на устата, имате осем резци (предните зъби), четири кучешки зъба, осем премолари и 12 кътника.

4. Вашият емайл е най-твърдата част от тялото ви.
Емайлът е най-външният слой на вашите зъби. Подобно на твърда черупка, основната й цел е да защитава останалата част от зъба. Емайлът е предимно от калций и фосфат, като костите ви, но е по-силен поради специфичните протеини и кристалити, които го образуват.

5. Емайлът не е неразрушим.
Въпреки че е там, за да предпази зъбите си, емайлът все още може да се нацепи или да се напука и не е безопасен от гниене. Захари и киселини, като тези, които се намират в безалкохолните напитки, взаимодействат с бактериите в устата ви и атакуват вашия емайл, което бележи началото на зъбния кариес. Безалкохолните напитки са особено вредни, когато ги пиете често или бавно през целия ден.

6. Жълтото означава разпад.
Това не е просто петно ​​от кафе. Емайлът е частично отговорен за белия вид на вашите зъби, а когато изпадне, зъбите ви могат да започнат да изглеждат жълти. Гниенето на емайла също може да бъде виновно за всяка болка, която изпитвате.

7. Дентинът расте, емайлът не се развива.
Дентинът е слоят, намиращ се под емайла, и освен това е по-твърд от костите ви. Дентинът се състои от малки канали и проходи, които предават нервни сигнали и хранене през зъба. Има три вида дентин: първичен, вторичен и възстановителен. Докато емайлът е основно статичен, дентинът продължава да расте и да се променя през целия ви живот.

8. В устата ви се намират 300 вида бактерии.
Плаката съдържа милиони бактерии, съставени от 200 до 300 различни вида доверен източник. Основният виновник за лошото здраве на зъбите е Streptococcus mutans, който превръща захарта и други въглехидрати в киселините, които се хранят с вашите зъби.

9. Плаката е врагът.
Бяла и лепкава, тя непрекъснато расте. Ако не го отстранявате редовно с четкане и мацане, това може да доведе до кариес. Без отстраняване плаката се втвърдява и се развива в зъбен камък. Така че, четкайте и конец поне два пъти дневно и се консултирайте с вашия зъболекар за редовни почиствания.

10. Отделяте 10 000 литра плюене.
Вашето тяло произвежда около литър слюнка всеки ден, което излиза на около 10 000 литра през целия живот. Слюнката играе много важни роли за цялостното ви здраве. Например, тя прави храната по-лесна за преглъщане и съдържа ензими, за да скочи бързо храносмилането. Когато става въпрос за вашите зъби, слюнката измива закъснелите хранителни частици и съдържа калций и фосфат, които могат да неутрализират киселините в плака, които причиняват увреждане и гниене.

Статията идва благодарение на д-р Валентина Попадийска

Катeгории: