Алайнери за красива усмивка

Като алтернатива на брекетите, алайнерите са съвременен метод за корекция на дефекти в подредбата на зъбите. Стандартните алайнери представляват прозрачни шини, изработени от термопластичен материал, които помагат на зъбите да заемат правилното си положение, чрез постоянен, почти незабележим натиск.

В тази статия ще научите:
• За какво се използват алайнерите?
• Как протича лечението с алайнери?
• Каква е разликата между алайнери и обикновени брекети?

За какво се използват алайнерите?

Алайнерите се използват за коригиране на леки несъвършенства в подредбата на зъбите и наличието на малки разстояния между тях.
Тези минимални недостатъци могат да са предпоставка за бъдещи сериозни проблеми. Изкривените зъби пречат за поддържането на нормална орална хигиена, а това е причина за появата на кариеси и възпалени венци. Неправилната захапка затруднява дъвченето, което пък води до претоварване на челюстта и износването на емайла на зъбите.

Как протича лечението с айлайнери?

При консултацията с добър специалист ортодонт, пациентът ще получи обстоен стоматологичен преглед и диагноза, ще бъде подробно запознат с методите на лечение и какъв ще бъде ефекта от терапията.
Първата стъпка от лечението е снемането на дигитален зъбен отпечатък. С негова помощ и специален компютърен софтуер, се създава триизмерен образ на зъбите. По този начин ще бъдат предвидени и проследени промените, които ще настъпят по време на терапията.
При направата на прозрачните шини, се изработват отливки, за всяка една промяна, която се очаква да настъпи.
На всеки две-три седмици, алайнерите се заменят, докато зъбите заемат предвиденото положение. В края на лечението се поставят ортодонтски ритейнъри, за поддържане на постигнатия ефект.

Каква е разликата между алайнери и обикновени брекети?

Освен алайнерите, поставянето на брекети е другия популярен начин за корекция на зъбни изкривявания. Двата метода обаче имат някои основни разлики по между си.

Алайнерите се изработват от хипоалергичен медицински полимер, който няма опасност да причини неблагоприятна реакция в устната кухина и увреждане на венците, предпазва от проникването на зловредни микроорганизми и не се окислява.
Те могат да се отстраняват, когато е необходимо, и за това няма опасност от дискомфорт по време на хранене и миене на зъбите. Лесно могат да се почистват и не затрудняват ежедневната орална хигиена.

Брекетите се произвеждат от метал, което може да причини сериозно неудобство, особено в началото на терапията. Има риск от алергични реакции, нараняване на венците и езика, и може да се окаже пречка при почистването на зъбите.
Алайнерите са изработени от прозрачен материал, което ги прави почти невидими за околните хора. Те са комфортни за носене и не причиняват проблеми с дикцията.

Понякога носенето на брекети, може да се отрази върху самочувствието на пациента, тъй като са доста забележими и това често създава неудобство особено у по-възрастните хора.
Положителното при тях е, че могат да се носят още от детска възраст, докато за поставяне на алайнери, пациентите трябва да са навършили 14-годишна възраст.

Лечението с алайнери отнема от 3 до 6 месеца, в зависимост от случая. Ако е необходимо, периода може да се удължи до 9 месеца.

За да се постигнат нужните резултати, брекетите трябва да се носят поне година.

Катeгории: