Фалцови или безфалцови врати?

Спрямо разположението крило – каса, вратите биват фалцови или безфалцови (още срещани като тапетни).

Фалцови врати

Визуално тези модели изглеждат по-добре. Заради напредналата технология, машините вече изработват далеч по-изкусно фрезовката и е възможно да се оформи по интересен и различен начин. Без значение дали вратата е външна или вътрешна, сигурно е че е красива визуално и e стилнa.

Фалцовите врати са класическият вид врати, в който щом е затворено крилото, то ляга плътно по самата каса. Посока на отваряне - фабрична – на ляво или на дясно, която след фиксиране не се мени. Горният и страничен ръб на крилото са грапави, имат ъглова форма, за да позволят обхващане на краят на касата, когато вратата е затворена. При някои модели се слага лента, която е гумена и допълнително уплътнява промеждутъка между крилото и касата. Ръбът разположен в долната част е гладък, като между него и пода остава възможно най-малко разстояние, което позволява нормално отваряне на вратата. Поради формата на крилото, те имат много добри изолационни свойства, топлоизолиращи са и именно това ги прави подходящи модели за врати в Ловеч.

Освен естетическо преимущество, друга положителна черта е, че са по-добри изолатори на влажност и праха, който се носи във въздуха. Никой не би искал да влиза всякаква мръсотия от терасите на блока. Особено ако вратата ще е за детска стая. Тогава трябва да имаме в предвид, че е възможно да се окаже по-скъп вариант от вратата без фалц.

Безфалцови врати

Тези модели врати са по-съвременни и модерни, но не са такива добри изолатори на шум и топлина. Освен с красиви и различни модели, те се отличават с това, че нямат фиксирана посока на отваряне и позволяват свобода до момента на монтажа, когато пантите се поставят в исканата от клиента посока. Всички ръбове на крилото са гладки, като при затваряне и това спомага за повече сцепление на касата и двете повърхности.

Катeгории: