Характеристики на ъглошлайфите

Както домашният майстор от клуба „Направи си сам”, така и професионалистът в ремонтите не може без този инструмент. Ъглошлайф е сред най-важните уреди, използвани в строителството, монтажа, заваряването и т.н.

Основни функции на машината, наричана разговорно още и „флекс”, са шлайфане и рязане. За целта трябва да бъде подбран правилният диск, тъй като има разлика в това отношение. Ключовите параметри, с които се характеризира ъглошлайфът, са следните:

• Размер на диска. Една от основните характеристики на ъглошлайфа пък е именно диаметърът на диска, с който се работи. Някои от най-малките модели имат „Фи” около 100 мм, но срещу знака Ø можете да откриете стойности над 200 мм. Изборът на подходящия уред според размера на диска е свързан с работата, която възнамерявате да вършите с него. За „златна среда” се счита диаметър от 18 см. Естествено, „Фи”-то е свързана и с масата, и размерите на ъглошлайфа. Малките уреди тежат до 2,5 кг, докато при големите „флексове” срещаме и тройно по-масивни модели, които често имат дължина над 50 см.
• Мощност. Трябва да се прави разлика между консумирана и отдадена мощност. При входните нива ватовете варират между 300 и 3000. Най-предпочитаните модели варират между 700 и 2000 W.
• Скорост. Бързината на въртене е пряко свързана с размера на уреда. При средноголемите ъглошлайфи скоростта може да достигне до 8000 RPM (Rounds Per Minute – завъртания за минута), докато по-тежките модели са и по-бавни и рядко надхвърлят 6000 RPM. Оборотите, разбира се, трябва да могат да се контролират по ваше усмотрение.

Също както и бормашините, шлайфовете се делят на кабелни и безжични. Обикновено липсата на проводник, свързващ уреда с електропреносната мрежа, говори за по-осезаемо удобство на работа, но пък същевременно с това има и зависимост към издръжливостта на батерията, която се използва. А като става дума за акумулаторен уред, то трябва да се провери и от какъв тип батерия се захранва, както и колко е продължителността на работа.

Сигурността е от особено значение

Повечето уреди на пазара са задължително снабдени с предпазители. Силно препоръчително е все пак използването и на маска от човека, който борави с „флекса”. С оглед на безопасността също така е добре да се избере машина с анти-вибрационни ръкохватки, както и със защита срещу повторно включване.

Има и още няколко характеристики, които е добре да вземете под внимание при търсенето на ъглошлайф:
• Директно охлаждане. Свързано е с ограничаването на праха, който се натрупва в мотора при работа.
• Плавен пуск. Още една защита срещу претоварване, както и за ограничаване на пусковия ток. Има и функция, която осигурява постоянно мощност при променливи стойности в подавания ток.
• KickBack Stop. Тази опция гарантира автоматично изключване на уреда при заклинване на диска.

Вземете предвид всяка от изброените характеристики при търсене на подходящия за вас уред.

Катeгории: