Хидроизолация на плосък покрив

Хидроизолацията на плосък покрив е нещо, което най-често се налага да бъде извършено при панелни сгради, училища, търговски обекти (средно големи магазини, хипермаркети), складови помещения и много други. Обикновено плоските покриви имат нужда от по-голямо внимание, защото при тях водата при проливни дъждове или обилно снеготопене се оттича доста по-трудно и това може да създаде редица неприятности при неправилна поддръжка на покривното пространство или дори при неправилна такава.

Хидроизолацията на плосък покрив трябва да започне с внимателен оглед на мястото от фирмата, която ще се занимава с ремонтната дейност. Трябва да се изчисли каква е площта и какво точно трябва да се прави, което ще определи и цената. Можете да очаквате цени от порядъка на 15 - 20 лева на квадратен метър, но по-високи или по-ниски също не са изключени, особено като се има предвид, че всеки покрив си има индивидуалните нужди и проблеми.

Обикновено проблемните места се виждат лесно и не могат да останат извън вниманието на хората, най-малко защото обикновено има следи от вода или по-точно казано следи от пораженията, които водата е оставила след себе си. След като фирмата огледа мястото и се споразумее със собствениците за цената и сроковете, трябва да се определи срок за ремонта и хидроизолацията. За да стане това правилно, важно е да се избере топъл и сух месец.

Ето защо този тип хидроизолационни дейности на покрива е редно да се извършват основно през летните месеци, когато времето е сухо и горещо. Обикновено ремонта започва с премахване на старата дефектна хидроизолация и почистването на мястото, при което майсторите го подготвят за новите материали. Понякога се налага да се прави хидроизолация на целия покрив, докато в други ситуации това може да се извърши само на определен проблемен участък от покрива.

Първото за което трябва да се помисли след като вече покривът е добре изолиран, това е да се осигури възможност на дъждовната вода да се оттича много бързо и лесно и да не се позволява задържане на локви. Поставянето на улуци е от особено значение тук. Те трябва да отвеждат водата мигновено, което е от много голямо значение при плоските покриви.

Напоследък се използват главно американски улуци (но не само), като най-предпочитани са безшевните от ново поколение. Освен доста атрактивни като цена и лесни за монтиране, те се отличават и с редица естетически качества, макар че традиционно ние тук в България не се отличаваме с това, че обръщаме особено внимание на естетичната страна на нещата. И все пак, предлагат се разнообразие от цветови решения, които могат да паснат идеално на всеки обект.

Катeгории: