Искаш по-добро кафе? Тайната е в детайлите!

Ако цял живот сме пили кафе от автомата в офиса или сме си разтваряли пакетчета, значи изобщо не знаем какво представлява истинският вкус на тази невероятна напитка. За жалост, с развитието на технологиите сме се улеснили прекалено много и сега повечето хора дори нямат желание да се научат как да приготвят хубаво кафе.

Повечето от нас мислят, че всичко зависи от това да си купим хубаво кафе, което няма значение под каква форма е. И макар наистина да има качествени кафе капсули, най-доброто кафе все пак се приготвя от пресни цели зърна, които смиламе на момента.

Какви други детайли има обаче в цялата процедура? Както излиза, професионалистите в приготвянето на кафе имат цяла редица интересни трикчета, които им помагат да направят кафето наистина неустоимо и с незабравим вкус. Днес ще ви покажем няколко от тях, които да приложите, когато приготвяте кафе за себе си или вашите близки. Току виж вдъхновите повече хора да обърнат внимание на уникалната напитка!

Температурата има значение

Повечето автоматични машини дори не ни дават възможност да избираме температурата, която водата стига. Те просто я загряват до едни определени градуси (които даже не знаем, в повечето случаи), пускат я под налягане върху заредената с кафе цедка и отдолу просто си излиза кафе. Но как реално се извеждат ароматите и вкусовете му, никой не може да каже.

Истината обаче е, че кафето изисква специална грижа и различните блендове се приготвят по-добре при различни температури на водата. Тук обаче не става въпрос само за това водата да е достатъчно гореща. Тя не трябва да бъде и прекалено гореща, тъй като може да „изгори“ кафето и така да го лиши от качествата му.

Освен това професионалистите съветват да не пием кафето си прекалено горещо, а да го оставим да поизстине, след като го направим. Така се освобождават още повече от ароматите му в чашата и вкусът му става много по-наситен и изпълнен с нюанси!

Водата също има значение

В България много често чешмяната вода е прекалено „твърда“ за кафето. Това означава, че съдържа в себе си много минерали и частици, които не позволяват на напитката да достигне пълния си потенциал. Така дори да си купите най-хубавото кафе от място като Espressimo.bg например, вие пак не можете да му се насладите напълно.
Какво може да се направи тогава? Употребявайте вода с много ниска минерализация, защото дори минералната вода може да бъде по-твърда от необходимото. Изворната вода в случая би била добър избор, тъй като тя е доста по-бедна на минерали и това я прави достатъчно мека, за да позволи на кафето да развие ароматите си.

Правете свои блендове

Вместо да разчитате на готови блендове, можете да експериментирате с такива, които правите сами. Така ще постигнете точното съотношение на кофеин и наситеност на вкуса, от което имате нужда. Например по-силното робуста кафе може да комбинира в различни съотношение с разнообразните сортове арабика и така не само, че ще имате уникално на вкус кафе, но ще ви даде и зареждащия тласък за енергия през целия ден. Всичко зависи от експериментирането, за да достигнете перфектния за вас резултат!

Катeгории: