Как да изберем акумулатор за автомобила си?

Всеки собственик на автомобил рано или късно се сблъсква с проблема от заглавието на настоящия материал. Когато изчерпи капацитета си, един акумулатор трябва да бъде сменен – ремонтът е неприложима опция, а и е безсмислена, при положение че да се инвестира в нова батерия в крайна сметка не изисква кой знае какви средства.

На първо място трябва да съобразим размера

Устройството, което подава електричество към целия автомобил (и се зарежда по време на движение), има точно определено място под капака. Когато търсим нов акумулатор, най-лесно е да го подберем по размерите на стария. Измерваме височина, широчина и дължина и сравняваме в менюто на магазин за резервни части. Разбира се, по-малка по обем батерия ще успее да се вмести в това пространство, но трябва да бъде здраво укрепена. Логично е да се сетим, че пък по-голям акумулатор може да се окаже конструктивно несъвместим.

Следва проверка на чисто техническите параметри на устройството. Добре е да се съобразим с указанията на производителя на съответния автомобил – всяка марка и модел има своите параметри, които са посочени в ръководството (дори да го нямаме налично, можем да го открием в интернет). Затова е силно препоръчително да търсим оригинални авточасти, при които е гарантирана безупречната работа.

Амперажът е ключов показател

Най-общо казано, това е капацитетът на една батерия, измерван в амперчаса. Колкото е по-високо числото до величината, означена с Ah, толкова повече ток може да отдава устройството. Амперажът обикновено е посочен в указанията на производителя, но дори и да не ги намираме, можем да се ориентираме по други данни – кубатура на двигателя и вид на горивото, когато търсим резервни части. Дизеловите коли например изискват по-мощен акумулатор в сравнение с бензиновите.

- Малолитражните автомобили (до 1,6-1,7 литра или 1600-1700 куб. см) рядко имат нужда от батерия с капацитет над 55-60 ампера при бензиновите и 60-65 ампера при дизеловите.
- Средните по мощност коли (кубатура от 1,7 до 2,5) изискват ампераж между 60 и 70 при бензиновите и 70-80 при дизеловите.
- Мощните автомобили с обем на двигателия над 2,5 литра вече изискват сериозен акумулатор. При бензиновите варианти той може да надхвърли 80 Ah, а при дизеловите да достигне до 90.

За товарни автомобили капацитетът трябва да бъде още по-висок – над 100 Ah, дори и над 200 Ah. Поставянето на по-мощна батерия от това, което изисква колата, не е кой знае колко практично, но пък може да ни спаси, ако си забравим пуснати фарове, габарити или пък генераторът (алтернаторът) не работи изрядно.

При стария акумулатор обикновено има проблеми с пусковия ток, както и с напрежението. Това не е толкова съществен показател, ако търсите нов в магазин с оригинални авточасти, тъй като всички неупотребявани батерии трябва да покриват изискванията.

За предпочитане е необслужваем акумулатор

По-старият вид батерии изисква непрекъснато проверка и доливане на електролитна течност. Модерните акумулатори, които ще открием в магазина за резервни части, не налагат такъв вид грижа. Необслужваемите устройства са със „запечатани” капачки и ясно упоменато указание да не бъдат отваряни. Вярно е, че когато „изсъхнат”, те просто трябва да бъдат подменени с нови. Но за разлика от обслужваемите пък са предпазени от голям саморазряд, както и от други неудобства на старите модели.

Катeгории: