Какво трябва да знаем за аквариумните рибки?

Знаете ли, че аквариумните рибки са много интелигентни и чувствителни същества? Като всички животни и те имат нужда от социални контакти, а според учените, някои аквариумни рибки подлежат на дресировка по-лесно дори от кучетата или котките. Макар да изглежда, че аквариумните рибки непретенциозни домашни любимци, отглеждането им не е чак толкова лесно. Ако обмисляте да се сдобиете с домашни рибки, запознайте се с основните неща, които трябва да знаете за тях.

Отглеждането на аквариумни рибки не е толкова лесно

Сладководните рибки са доста разпространени, цената им е ниска, достъпни са и това създава впечатлението, че отглеждането им е лесна задача. Макар да създават по-малко главоболия от други домашни любимци, това не ги прави лесни за отглеждане. Аквариумните рибки имат същите основни нужди като другите животни. Трябва да осигурите подходяща храна за рибки и местообитание. Рибките живеят в много различна от нашата естествена среда и това ги прави напълно зависими от нас. Кучето ви няма да умре, ако не го изкъпете, но поддържането на хигиената в аквариума е задължително условие за здравословното състояние на вашите рибки.

Златните рибки са най-разпространените аквариумни рибки

Ако обмисляте за първи път да си вземете рибки, златните рибки са подходящ избор за вас. Те са по-издръжливи от другите видове аквариумни рибки. Могат да живеят в аквариуми, които не е задължително да бъдат оборудвани с нагреватели, не са толкова претенциозни към храната и като цяло отглеждането им е по-лесно.

Хранете аквариумните рибки разумно

Рибите нямат стомаси и затова не знаят кога да спрат да ядат. Прехранването на аквариумните рибки е една от най-често срещаните грешки, които новите стопани допускат. В зоомагазините в София се предлага голямо разнообразие от храна за рибки. Потърсете съветите на специалист, осигурете най-подходящата храна за вашите рибки и ги хранете с количество, което могат да изядат в рамките на 2-3 минути. Златната рибка се храни два пъти на ден с количеството храна, което изяжда за една минута. Съвременните аквариуми могат да бъдат оборудвани със система за автоматично подаване на храната, което улеснява много отглеждането на рибките.

Храна, вода, филтрация и топлина

Това са основните неща, за които трябва да се погрижите, ако решите да отглеждате аквариумни рибки. Точните им спецификации зависят от вида рибка, който сте избрали. Ще ви е нужен аквариум с размери, които да осигурят нормалния растеж на вашите рибки, снабден с потопяем нагревател и помпа за филтрация. Тропическите рибки живеят на по-високи температури, докато някои сладководни, като златната рибка, живеят добре и в по-хладни води.

Чистотата на аквариума е много важна

Редовната подмяна на водата и проверката за нивото на Ph е задължително условие за здрави аквариумни рибки. По правило водата в аквариума трябва да се подменя частично поне веднъж в седмицата, а един път в месеца да се подмени напълно и основно да се почисти аквариума. Разбира се, най-точна представа за необходимостта от почистване дава нивото на Ph и видимите замърсявания.

Най-важното, преди да занесете вкъщи аквариумни рибки, е да направите подробно предварително проучване за различните видове рибки и техните специфични нужди, и да се уверите, че можете да им осигурите всичко необходимо за здравословно и нормално развитие.

Катeгории: