От какви материали се изработват най-често предлаганите на пазара интериорни врати?

Смяната на интериорните врати не е лесна задача. Предлага се многообразие от модели - от гледна точна на материала, от който са изработени, както и самото им покритие. Изборът на интериорна врата е по-сложен от този на входната, защото освен че трябва да я съчетаем цветово с мебелите, паркета, дограмата и стените, но и като цяло тя трябва да бъде в композиция със стила на жилището. Има изобилие от цветове. Предлагат се както в дървесни шарки, като могат да бъдат и в цветове по системата RAL. Има варианти да бъдат плъзгащи, сгъваеми, стъклени - изцяло, плътни или плътни с елемент остъкление, но в тази статия ще ви запознаем пo–отблизо с материалите, от които се изработват интериорните врати, а и повечето мебели. Именно това са ПДЧ, MDF или HDF плоскости. Покритието, на тези плоскости, също може да е различно - фолиево, ламинатно или фурнирановано.

ПДЧ-то е плоскост изградена от дървесни частици, които са пресовани и слепени със смола, която е от специален вид. Като материал не се характеризира с влагоустойчиви свойства и затова не е подходящ например за интериорни врати във Велико Търново, т.е. за помещения с висока влажност. При наличието на влага, материалът се раздува.

MDF-а е плоскост от дървесни частици със средна плътност. Тези дървесни частици са обработени със смоли и лакове, при висока температура, за да бъдат по-устойчиви. MDF-а , в сравнение с ПДЧ-то, е по-здрав като материал и има по-голяма плътност от него.

HDF-а – това са плоскости от дървесни частици, с много по-висока плътност от MDF-а. Тези плоскости са по-твърди, по-устойчиви, с по-голяма плътност са, но и са влагоустойчиви в сравнение с MDF плоскостите. Следователно, когато избираме новите си интериорни врати е добре да се спрем на такива, които са изработени от HDF плоскости. Така ще сме сигурни, че вратите ще издържат във времето, ще са здрави, влагоустойчиви и разбира се с красив и атрактивен дизайн.

Катeгории: