Не можете да отключите входната врата – как да действате?

Не можете да отключите входната врата – как да действате?

Нека си представим следната ситуация: прибирате се от работа и искате да отключите, но има някакъв проблем с ключалката и не можете да влезете в дома си. Вие изпадате в панически страх. Стоите пред тази конструкция, предназначена да служи на Вас и да не позволява на непознати да влизат в дома Ви, и не знаете какво да направите. Как да постъпите?
Най-важното е да не изпадате в паника, всичко може да се оправи, няма невъзможни задачи.

Първо се опитайте да определите какъв е проблема, според вас. Може да се дължи на счупена ключалка или болт, който да е заседнал. Ако определянето на източника на проблема е трудно за Вас и в същото време вратата има минимално разстояние, то може внимателно да избутате на различни места с помощта на голяма отвертка или малък лост и по този начин да се определи мястото, където се държи вратата, и след това да решите, какво е необходимо да се предприеме.

Доста често се случва, когато заключваме бравата, да не се дозаключи напълно - една част от оборота и резето остава в полуотворено състояние. Когато различните входни врати във Велико Търново се затварят, бравата е обект на удари и по този начин се заключва здраво и не позволява поддаване напред. Ако това е проблемът, ще е достатъчно малко да натиснете врата с лост и въпроса с влизането в апартамента ще се улесни.
Ако ключалката е счупена, то в този случай е необходимо да се доберете до нейния вътрешен механизъм. Ако имате така нареченото "английско" заключване, то задачата се опростява - пробийте цилиндърния механизъм и проблема е решен. Ако вашите заключващи механизми са други, не се отчайвайте. Ако между крилото и рамката се вижда и малка разлика например резе - ги отрежете, и прибегнете към, обикновен "български" вариант. Обаче, ако се грижите правилно за вашата безопасност и не пестите от ключалките, при най-новото поколение - с въртящи горни шипове, вероятно вашите усилия ще бъдат напразни.
В краен случай, можете да се покатерите през балкона от съседите и да си влезете в апартамента. Опитайте да отворите вратата отвътре, но и тук можете да очаквате провал. Ако механизмът има сериозна повреда, няма да можете да отворите вратата, дори и по този начин. Ще трябва да извикате ключар, който да го замени с нов.

Ако все още не сте се справили с вратата не се притеснявайте. Можете да извикате специалист. Има и такива, които идват при спешна нужда. Ще ви вземе малко по-скъпо, но поне ще имате нормален достъп до дома си.

Катeгории: