Някои правила за по-дълъг живот на нашите лаптопи

Не е тайна, че повечето повреди на техниката, която купуваме, са по наша вина. Много купувачи просто не четат упътванията за употреба, освен при някое затруднение в експлоатацията. Едно от нещата, които фината техника не харесва, е грубото отношение. Например, чувствителните лаптопи ACER Aspire с тъчскрийн никак не понасят търкане на екрана с груба кърпа, която има релефна плетка. Чудното е, че именно такива кърпи се включват в доста комплекти за почистване на дисплеи, а те оставят черти по повърхностите. За целта трябва мека кърпа, подобна на тези, с които почистваме стъклата на очилата си. Препаратът за почистване не се пръска никога директно върху екрана, а върху кърпата и после с нея се почистват петна и прах леко, без натиск. Случва се, макар и рядко лаптоп да бъде повреден от проникнал в него препарат за почистване при директно напръскване.

Най-големият враг на лаптопите са течностите. Кой не е разливал кафе върху клавиатурата на настолния компютър? Вероятно почти с всеки се е случвало. Само че, ако тогава въпроса се е решавал с покупка на нова клавиатура, то при лаптопа това води до много тежки последици, които при всички случаи излизат скъпо. Падане и удар с тежък предмет уврежда доста сериозно и най-здравия лаптоп. Всички съвременни лаптопи имат специално разработени чанти за носене и съхранение, създадени според размера и особеностите на конструкцита им.

Лаптопите не обичат пряка слънчева светлина, вибрации, запрашени и влажни помещения, силни магнити и големи температурни разлики. Не бива да се поставят предмети в близост до отвора на вентилаторите, защото това пречи на охлаждането и лаптопа прегрява. За да не се получава прегряване, лаптопът не бива да стои дълго време върху меки повърхности като легла, дивани и други подобни. Най-честите ремонти на лаптопи са именно заради повреди, получени в следствие на прегряване. За да не прегрява лаптопът може да закупите и специални охладителни поставки, от емаг например: Виж промоциите в eMAG тук. Като ви препоръчваме да изберете подложка със същата марка, каквато е вашият лаптоп.

Не на последно място – внимавайте с аксесоарите. Лаптопите работят най-добре с кабели и адаптери от собствената си марка, ментетата не им се отразяват добре.

Катeгории: