Някои улеснения в овладяването на чужд език

Например, списък на това, което трябва да се направи, да се купи, на срещите, които трябва да се проведат и т. н.? Така лесно се заучават названия на хранителни продукти, на мероприятия, дейности, часове и дати. Този метод е ефективен и поради това, че волю-неволю човек е принуден да поглежда често записките поради обективната необходимост за извършване на съответните действия - която необходимост не е пряко свързана с ученето на езика.
Постепенно може да се премине към коспектиране на лекции, доклади и др. на чуждия език - а това е много добър начин за усъвършенстване, примерно, на навиците за синхронен превод. Непременно слушайте записи с разговор на хора, за които изучаемият език е роден. Това може да бъдат както учебни касети (дискове), така и записи от радиото или телевизията, речи на чужденци. Предимството на записите в процеса на чуждоезиковото обучение е, че може да бъдат слушани, когато пожелаем - например, докато се разхождаме или подреждаме къщата. Независимо, че при такова "фоново" слушане ефективността на усвояването на нов материал намалява, закрепването на вече усвоения материал е доста високо. Вместо записи може също така да се слуша радио или да се гледа телевизия на езика, който се изучава.
Въобще, медиите са много ефекттивно средство за активно потапяне в чужда езикова среда. Опитайте се да четете вестник или новинарски сайт на изучаемия език всеки ден - в началото бавно, а после увеличавайте дозата. След известно време това ще ви стане навик. В същото време ще овладеете и вестникарската лексика, която е различна от художествената или разговорната.
Разбира се, не бива да забравяме и книгите.
Специално внимание може да се отдели на англоезичните телевизионни канали. Любителите на киното може да гледат по телевизията класически и съвременни американски филми - разбира се, най-добре в оригинал, или с надписи. Непреведените, оригинални филми не само спомагат за разширяване на знанията - но и разкриват нюанси, които се изплъзват при превода, колкото и майсторски да е направен той. Филмите с надписи са полезни поради това, че субтитрите помагат в трудните места. Постепенно ще дойде момент, когато откриването на преводаческите грешки ще ви доставя удоволствие.
Не бива да се забравя за такъв мощен източник на информация като интернет. Има множество специални сайтове. Там може да се изучават граматическите правила, да се минават он-лайн тестове, дори да се дискутира по отделни аспекти на чуждоезиковото обучение.
Глобус център предлага обучение по английски език по системата OPPORTUNITIES. Тази система е на издателство LONGMAN. Обучението включва пет нива от абсолютно начинаещи до напреднали. Нивата отговарят на Общата Европейска Езикова Рамка за нива на владеене на чужди езици. Програмата включва обучение по общ английски, бизнес английски. По необходимост може да бъде застъпена и специфична терминология.
http://www.kursove-burgas.bg/kursove-anglijski-ezik

Катeгории: