ИЗЛОЖБАТА „НЕ/ПОЗНАТИ“ ГОСТУВА В БУРГАС

Обединена българска банка представя най-ценните творби от своята колекция в град Бургас. От 14 юли до 5 август експозицията „НЕ/ПОЗНАТИ“ ще гостува в една от най-старите художествени галерии в страната – Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ (ул. „Митрополит Симеон“ №24). Изложбата е с вход свободен и е отворена от понеделник до петък от 9:00 до 18:00 ч., а в събота – от 10:00 до 13:00 и от 14:00 до 17:30 ч.

Един от любимите български морски градове е единадесетата спирка на пътуващата изложба „НЕ/ПОЗНАТИ“ на ОББ. Уникалната експозиция съдържа непознати творби, рисувани от едни от най-познатите български класици и съвременници. Жителите и гостите на Бургас ще имат изключителната възможност да видят произведенията на емблематични за българското изобразително изкуство творци, сред които Харалампи Илиев, Васил Маринов, Радомир Мандов, Златю Бояджиев, Христо Каварналиев, Никола Танев, Йордан Кисьов, Веско Велев, Антоний Софев и др. Наред с живописните платна и графиките, колекцията на ОББ включва и уникални пишещи и сметачни машини, стенни часовници и други антикварни предмети. Те запознават посетителите с историята на банковото дело у нас.

Специално внимание сред творците привлича академик Христо Стайков, който е роден в бургаското село Екзарх Антимово. Майстор на рисунката и класическата графика, той е представен в „НЕ/ПОЗНАТИ“ с произведението си „След дъжд“, изпълнено в техниката на сухата игла.

„НЕ/ПОЗНАТИ“ се реализира по повод 25 години Обединена българска банка и включва 47 творби от Златния фонд на Колекцията на банката, подбрани прецизно. Цялата Колекция на финансовата институция се състои от 225 творби, разделени в три фонда – златен, сребърен и бронзов. През годините всички произведения и антикварни предмети са били част от интериора на различни клонове на ОББ, а сега биват представени и на ценителите на изобразителното изкуство в цялата страна. „НЕ/ПОЗНАТИ“ е поредният проект, свързан с изкуство и култура, който ОББ осъществява у нас. Банката подкрепя и редица други културни и спортни инициативи.

Катeгории: