ИТАЛИАНСКО ESPRESSO В КОСМОСА, ТОЧНО КАКТО У ДОМА

Торино (Юли 2017 г.) - Няма живот в космоса без еспресо. Кафето е главният герой на мисията VITA (италианската дума за "живот" и акроним на "жизненост, новаторство, технология, способност"), който доведе Паоло Несполи и неговия екипаж до Международната космическа станция (ISS).

При пристигането си, астронавтите са посрещнати от 100% италиански продукт: Иновативната капсулна-машина ISSpresso, създадена от Argotec и Lavazza в публично-частно партньорство с Италианската космическа агенция (ASI). Машината е инсталирана в Node 1 на станцията на 3 май 2015 г. по време на мисията Futura, което позволи на Саманта Кристофорети да изпие първото еспресо в историята в състояние на микрогравитация. Партньорството с ASI, което координира експеримента, направи възможно транспортирането на машината до Международната космическа станция и в последствие благодарение на споразумение, сключено с НАСА, агенцията успя да осигури постоянното наличие на ISSpresso в орбита.

Тази щафета е предадена от астронавт на Европейската космическа агенция Саманта Кристофорети на Паоло Несполи по време на третия му полет в космоса, който през последните месеци в лабораториите за изследване и развитие на Argotec в Торино е научил всички тънкости на ISSpresso, от технически до практически аспекти на употреба.

"Ние сме особено горди, че за втори път изнасяме италианско качество извън атмосферата на Земята, като част от амбициозния проект, осъществен с Argotec и базиран на техническа експертиза и творчество", коментира Марко Лаваца, заместник-председател на компанията Lavazza. "Тази инициатива представлява още една стъпка в нашето иновационно пътуване. Космическата мисия, наречена VITA, лесно се свързва с признатия международен символ на италианството - еспресото. Това е допълнително доказателство, че имаме перфектната рецепта: страст, качество и желание за непрекъснати иновации, което ни помага да продължаваме напред. Интересното е, че сместа A Modo Mio, на която астронавтите ще се наслаждават в космоса, е същата, като тази, достъпна за любителите у дома.„

След 27 месеца в космоса, на 400 километра над Земята, машината ISSpresso - истинско технологично и инженерно чудо - ще позволи на още един италиански астронавт да се наслаждава на перфектно еспресо в космоса, точно както у дома. Ароматът е същият, благодарение на деликатния балансиран вкус, осигурен от капсулите "Lavazza": кремът и кафето не се смесват, вместо това са отделни, а традиционната чаша за еспресо е заменена със специална торба за пиене. ISSpresso може да произвежда кафе в екстремни условия, където принципите на течността се различават напълно от тези на Земята. Въпреки това процесът на подготовка е същият: максимална практичност и семплост за еспресо, този път за консумация през сламка. ISSpresso отговаря на много строги изисквания за съвместимост, определени от НАСА за системите, които вече присъстват на борда. Машината има и иновативно устройство, което позволява внимателно да се почиства уредът за кафе.

Дейвид Авино, управляващ директор на Argotec, коментира: "Освен удоволствието от кафе, използването на машината ISSpresso от Паоло Несполи ще ни позволи да изследваме физическите явления в орбита, които не могат да бъдат възпроизведени на Земята. Благодарение на тази система, ние вече патентовахме новаторски технологии, способни да премахнат кафето и водните отлагания, генерирани от машините на Земята, като по този начин намаляха загубите на вода с до 30%. Партньорството с Lavazza ни помогна да разрешим предизвикателен научен и инженерен проблем от международно значение, като по този начин даде допълнителен тласък на нашите експерименти. "

За Lavazza

Lavazza присъства в 90 страни по целия свят и е шестата по големина компания за изпичане на кафе. Иновациите са част от ДНКто на основаната през 1895 г. от Луиджи Лаваца компания. Влечението на г-н Лаваца към кафето играе огромна роля в развитието и специализирането на кафе индустрията, включително откриването на смеските от кафе. Може би иновациите и многообразието на сортовете кафе Lavazza е причината за глобалната популярност на марката – има подходящо кафе Lavazza за всеки вкус.

Катeгории: