Лиляна Павлова: Зад всяко ключово послание на европредседателството ни стоят още много важни задачи

28 септември 2017 г., София. Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на ЕС, сподели, че зад всяко от трите главни послания на българското председателство – консенсус, конкурентоспособност и кохезия – стоят още много важни задачи. Министър Павлова взе участие в международна конференция, организирана от Асоциацията на Почетните консули в България, на която беше представена ключовата дейност на Асоциацията в подкрепа на председателството на България през 2018 г.

Лиляна Павлова каза още, че европредседателството ни трябва да бъде не само българско, а и балканско. На конференцията бяха обсъдени важни теми за външната политика на България, като културната дипломация, миграцията и прилагането на антитерористични мерки.

„Основната дейност на Почетните консули цели както развитието на търговските и икономическите връзки, така и обогатяването на културните и научните отношения между страните. Консулите са ценен дипломатически ресурс и се превръщат в активен инструмент на двустранната външна политика“ – каза Борислав Боянов, президент на Асоциацията и Почетен консул на Република Малта.

Други специални гости, които взеха участие в международната конференция и споделиха професионалния си опит, бяха Соломон Паси – български политик и бивш министър на външните работи, Н.Пр. проф. Григориос Василоконстандакис – посланик на Гърция за България, и Н.Пр. проф. Лино Бианко – Посланик на Малта в България и Румъния.