Традиции от красота – Сенке-джиссоку

13 октомври 2017 г., София. Изложбата „Традиции от красота – Сенке-джиссоку“ ще бъде открита официално на 16 октомври в Националния природонаучен музей при БАН. Тя е посветена на десетте най-популярни фамилии за приложни занаяти, обслужващи чаената династия Сен. В деня на откриването входът е свободен, а в останалите дни посетителите ще заплащат входна такса за музея. Експозицията ще бъде изложена до 18 октомври.

На специалното събитие за откриването на изложбата гостите ще присъстват на тематична лекция и ще могат да се насладят на изпълнение на флейта на живо и церемония по поднасяне на японски зелен чай Матча. Лекцията ще представи любопитна информация за приложните занаяти, свързани с фамилията Сен. Красива аранжировка от цветя ще внесе допълнително вълшебство и настроение.

Една от най-древните японски традиции е чаената, известна още като чадо или садо, и представлява ритуализирана подготовка и поднасяне на зелен чай. Вдъхновена от идеята на дзен будизма – да живееш единствено в настоящия миг, тя цели изцяло да ангажира и насити сетивата на участниците. Чаят на присъстващите на откриването ще бъде поднесен в стил Рю-рей, който предполага, че гостите ще бъдат разположени на специални масички, а домакинът ще приготви чая на място пред тях в автентичен японски стил.

Събитието е част 28-те Дни на японската култура и се организира от Сдружение „Урасенке Танкокай – България“ с подкрепата на Посолството на Япония в България, Национален природонаучен музей при БАН, Хамачи и ocha.bg.

Катeгории: