Поетична вечер с хайку и танка

25 октомври 2017 г., София. Поетична вечер под надслов „Япония, любов моя!“, посветена на красотата на емблематичните класически японски жанрове хайку и танка, ще се проведе на 26 октомври от 18:00 до 20:00 часа в Американския център на Столична библиотека. Входът е свободен.

„Япония, любов моя!“ ще даде на присъстващите възможността да се насладят на рецитал на хайку и танка от съвременни японски и български поети на фона на музикален съпровод на флейта, в изпълнение на Кристиян Симеонов. Хайку поезията – стихотворна миниатюра от три стиха с определена ритмика, без рими, е изключително популярна в България. Танка е другият традиционен японски поетичен жанр, от който всъщност произлиза хайку. Танка е петостишие с 31 срички.

По време на поетичната вечер ще бъдат представени 3-ти и 4-ти брой на списание „Хайку свят“. То е единственото специализирано издание в България за японска поезия, традиционни японски изкуства и източна философия и се издава съвместно от издателство „Изток – Запад“ и Български хайку съюз.

Самостоятелна изложба на хайга, включваща тематични композиции на художничката и поетесата Александра Ивойлова, ще бъде открита във вечерта на събитието в Американския център на Столична библиотека. Хайга е визуално изображение, породено от конкретно хайку. Изложбата акцентира върху светлината и сянката и контраста между тях, представени през призмата на автора.

Поетичната вечер „Япония, любов моя!“ ще бъде съпътствана и от изложба-базар на хайку стихосбирки и книги на издателство „Изток – Запад“, посветени на японската класическа поезия и култура.

Събитието е част от 28-ите Дни на японската култура в България и се организира от Българския хайку съюз и с подкрепата на Посолството на Япония в България.