Асоциацията на Почетните консули ще работи за българското европредседателство

1 ноември 2017 г., София. Днес Асоциацията на Почетните консули в България и Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. подписаха споразумение за съвместна работа през първата половина на следващата година.

Според споразумението за сътрудничество близо 70-те Почетни консули в България ще участват активно в подготовката и провеждането на европредседателството на България. Членовете на Асоциацията ще информират своите правителства за събития в София и в Брюксел и ще подпомагат популяризирането им чрез своите партньорски контакти с медии и институции в държавите, които представляват.

„Имаме нужда от помощта и експертното мнение на хора, които всеки ден са близо до гражданите и техните проблеми, особено по приоритетните теми за българското председателство – сигурност, миграция, прилагането на антитерористични мерки в България – каза министър Лиляна Павлова и благодари на Асоциацията за оказаната подкрепа. – Само заедно и обединени за наднационалните цели ще успеем да представим България по най-добрия начин“ – допълни тя.

От своя страна председателят на Асоциацията на Почетните консули Борислав Боянов, Почетен консул на Малта, сподели: „Бихме искали активно да участваме в проектите на българското европредседателство, но и занапред да бъдем в тесен контакт с правителството, за да помагаме за развитието на бизнеса в България, на по-добрите отношения между страната и държавите, които представляваме.“

„Работата ни в подкрепа на България по време на европредседателството е огромен шанс за разгръщане имиджа на страната ни както като туристическа дестинация, така и като държава с огромен потенциал за бъдещи инвестиции и добър бизнес. Тя ще продължи и след тези шест месеца. Наш дълг и отговорност е да работим тясно с българското правителство и да промотираме постиженията на прекрасната ни страна“ – каза Максим Бехар, вицепрезидент, говорител на Асоциацията и Генерален Почетен консул на Република Сейшели у нас.