Изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ на ОББ обиколи страната

14 града, 37 познати художници, 47 уникални непознати творби и редица ценни антикварни предмети – това е равносметката от едногодишното турне на изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ на Обединена българска банка в цялата страна.

От септември миналата година банката представя непознати творби на обичани български художници и интересни банкови предмети от 25-годишната история на финансовата институция. Ключови в експозицията са произведенията на Златю Бояджиев, Иваничка Панева, Деньо Чоканов, Александър Поплилов, Григор Първев и др.

Турнето на „НЕ/ПОЗНАТИ“ започна миналата година, когато изложбата беше представена за първи път на културната инициатива НОЩ/Пловдив. От тогава експозицията премина през още 12 големи български града – Перник, Монтана, София, Русе, Хасково, Габрово, Велико Търново, Варна, Плевен, Бургас, Стара Загора и Видин – родни места на познатите автори, където банката показа непознати техни творби. Последната спирка от вълнуващото пътуване на „НЕ/ПОЗНАТИ“ беше Благоевград.

„Чрез „НЕ/ПОЗНАТИ“ запознахме хиляди българи с уникални и непознати до този момент творби на едни от най-прочутите български художници. Успешно представихме и живата история на банковото дело у нас – ценни банкови документи и предмети, които всеки наш гост имаше възможност да разгледа безплатно. Горди сме с постигнатото и ще продължим да подкрепяме и развиваме собствени проекти в сферата на изкуството и културата“, коментира Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК и ОББ.

Колекцията на ОББ включва 225 творби на обща стойност над 400 000 лв., които според художествените си качества са разделени в три фонда – златен, сребърен и бронзов. Всички художествени произведения и антикварни предмети са заемали ценно място в клоновете на финансовата институция в страната през годините. Благодарение на общите усилия на служителите на банката и експерти в изкуствознанието, творбите бяха описани и реставрирани, за да може „пътешествието“ на „НЕ/ПОЗНАТИ“ да започне.

Дългогодишна традиция на Обединена българска банка е да насърчава развитието на българската култура, битие и изкуство. От Празниците на изкуствата „Аполония“, Софийската опера и балет, НАТФИЗ, Варненско театрално лято, фестивала „Сцена на кръстопът“ до изложбите „НЕ/ПОЗНАТИ“ и „Зад вратите на трезора на ОББ“ банката не спира да търси нови начини да подкрепя и прославя културното и художественото наследство в България.

Експонатите от изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ може да разгледате на официалния сайт: www.ubbcollection.bg.

Катeгории: