Часовникът MyKi печели от сигурността си

21 ноември 2017 г., София. Заявките за доставка на детския GPS/GSM часовник MyKi регистрират впечатляващ ръст през последните пет дни, а от началото на тази седмица смарт часовникът е наличен и в магазинната мрежа на Vodafone в Румъния. Българската IoT компания Алтерко Роботикс отчита голямо покачване на търсенето на своя топ продукт благодарение на обществения и медиен интерес от последните дни към темата за сигурността на детските смарт часовници.

Редица европейски експерти изразиха мнение, че конкретни марки часовници са с тревожно ниско ниво на сигурност. Разработката на Алтерко Роботикс MyKi не е в списъка на посочените несигурни марки. Часовникът MyKi няма нито една от посочените от експертите „дупки в сигурността“, които позволяват на неоторизирани лица достъп до информацията в часовника, и също така MyKi не може да бъде използван като инструмент за подслушване. Поради своето високо ниво на защита MyKi към момента не е забранен за продажба в нито една държава, включително в Германия. Нещо повече – поръчките от нови клиенти рязко са се повишили.

„Интернет е пълен с оферти за детски смарт часовници, но над 90% от тях са неизвестни марки, а потребителите, за съжаление, не си задават въпроси за сигурността, когато ги поръчват. В повечето случаи водеща е само цената – коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко Роботикс. – Хубаво е, че европейски експерти по сигурността обърнаха внимание на това, което ние отдавна знаем – липсата на защита на данните при китайските аналози.“

За разлика от другите детски смарт часовници на пазара, българският MyKi използва криптиран канал за свързаност между приложението и часовника. Всеки часовник MyKi разполага с уникален таен ключ, който се знае само от производителя по подобие на кредитните карти. Този ключ се използва за криптиране на информацията и предаване на данните. В същото време, сървърите, които се използват за поддържане на комуникацията чрез часовниците, се намират във Европа, покривайки най-високите изисквания за сигурност срещу неоторизиран достъп до информацията.

MyKi няма и широко коментираната шпионска функция „Voice Monitoring“. Единственият начин е родителят да зададе на часовника да го набере на определен номер или родителят да набере часовника. При такава ситуация обаче, часовникът изобразява на екрана, че има изходящо повикване, след което следва силен звук на позвъняване и по време на целия разговор устройството остава включено. Дори тази опция обаче е достъпна според държавата. Например в Румъния, Германия и редица други страни тя не е активна, защото това е изискване на мобилния оператор и е съобразено със спецификите на местния пазар.

„Реално ние сме най-продаваният в Европа бранд на детски смарт часовници. Вече над 130 000 деца използват нашия продукт и няма нито един сигнал, свързан със сигурността на данните или използването на часовника за незаконна дейност“ – добави Димитър Димитров.

MyKi e и единственият детски смарт часовник в Европа, който предлага услугата 24-часова поддръжка с време на реакция до 30 минути независимо по какъв начин е постъпило запитването от потребителя – по email, през Facebook, телефон или директно от самата апликация MyKi Watch. Към момента екипът на MyKi предлага поддръжка на над 10 езика. Достатъчно е да се натисне иконата за Support в приложението MyKi Watch и веднага ще се появи чат прозорец, в който потребителят може да зададе въпрос.

Катeгории: