Псориазис

Псориазисът е изключително упорито кожно заболяване, при което се редуват моменти на обостряне на симптомите и успокояване. Няма възрастово ограничение за появата на това заболяване. То се характеризира с появата на розови плаки, покрити със сребристи люспички. Тези лезии нямат нищо общо със сухата кожа. Тук се наблюдава засягане на дълбоките слоеве на епидермиса и кръвоносните съдове. Появяват се проблеми в регенерацията на клетките, които от своя страна водят до появата на плаките.
Причина за появата на този проблем могат да бъдат появата на възпаления в дълбоките слоеве на дермата, увеличаване обмена на клетките в епидермиса, скъсения им растеж и промяната в процеса, при който по естествен начин пада най-горния кожен слой.
Специалистите споделят, че според направените научни изследвания кожното заболяване се дължи на генетична предразположеност, въпреки че още не е установена точната формула на процеса. Не рядко основна причина за появата на псориазиса е някаква инфекция, особено ако е причинена от стрептококи. Стресът и използването на някои медикаменти задълбочават симптомите на заболяването.
За лечение на псориазис се използват хидратиращи кремове, емоленти, кертолитични агенти и кортикостероиди. Хидратиращите кремове и емолиентите влизат в употреба предимно, когато заболяването е в застой. Кортикостероидите се препоръчват за най-пиковите моменти на заболяването, тъй като не могат да се прилагат много дълго време.
Емолиентите имат способността да образуват предпазен слой на кожата и така се постига добра хидратация на кожата. В съчетание с хидратиращи кремове хидратацията на кожата се постига и в по-дълбоките слоеве. За предпочитане са по-плътните хидратиращи кремове.
Сализиловата киселина е един от най-ефективните кератолитичните агенти, които се използват при лечение на псориазиса.
Кортикостероидите играят противовъзпалителна роля и значително намаляват образуването на плаки и дразнене на кожата. Те са много успешни при лечението на плаки по лицето, гениталиите и други места, при които има непрекъснато разтягане на кожата. За лечение на псориазис е традиционно да се използват аналози на витамин D.
Имунофан Спрей при псориазис

Катeгории: