България отбелязва Европейската седмица на професионалните умения

Проектът преминава под мотото „Открий своя талант” и се провежда паралелно във всички страни-членки на Европейския съюз чрез мрежа от посланици. Те имат задачата да популяризират инициативата на местно ниво – в онлайн пространство и на различни събития. Аглика Адамова – експерт в сферата на човешките ресурси с 10-годишен стаж в областта, е избраният от Европейската комисия посланик за България.

„За мен е чест да бъда посланик на тази страхотна инициатива. От опит мога да кажа, че посещаването на различни курсове и обучения помага на хората да се усъвършенстват и да намерят работата, която ги удовлетворява. Смятам, че България може да прилага още по-успешно европейските практики за кариерно развитие на хора от различни възрасти, което ще раздвижи пазара на труда.” – споделя Аглика Адамова.

В рамките на седмицата Адамова ще има задачата да информира българите, че могат да получат професионална подготовка в специализирани училища, центрове и институции. Тя ще подкрепя компаниите, инвестиращи в усъвършенстването на своите служители, и младите хора, които все още търсят своя талант.

Статистиката сочи, че 52,6% (2015) от българските младежи участват в курсове за професионална подготовка. Процентът на заетостта сред хората между 20 и 34 години, преминали такива обучения, достига 64.2% (2016). 17,7 на сто (2016) пък са нискоквалифицираните възрастни с основно или по-ниско образование.

„Нашата основна задача е да направим професионалното образование и обучение първи избор на хората. Това е целта на Европейската седмица на професионалните умения”. – заяви Мариан Тисен – еврокомисар по заетостта и социалните въпроси.

Жири Катайнен – заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за заетостта, икономическия растеж, инвестициите и конкурентоспособността, добавя: „Най-конкурентоспособните държави в ЕС, а и в света, са тези, които инвестират най-много в професионалните умения на своите граждани”.

Европейската седмица на професионалните умения се провежда за втори път, като през 2016 г. бяха организирани близо 1000 различни събития в цяла Европа, в които се включиха 800 000 души. Очакванията са тази година броят на участниците да бъде още по-голям. Повече за проекта можете да научите на уебсайта, в Twitter с хаштаг #DiscoverYourTalent и във Facebook.