5-те най-полезни билки за вашето здраве

Ето 5 билки, които ще искате да добавите към изцяло естествената част на шкафа си за лекарства - и дори към любимите Ви рецепти. Сгъването на един или двама от тях във всеки един ден може да донесе големи ползи.

1. Куркума - лек при артрит

Куркумата може да облекчи болката ви. Това е така, защото куркумата, подправка, използвана в къри, съдържа куркумин, мощен противовъзпалителен агент, който действа подобно на инхибиторите на Cox-2, лекарства, които намаляват ензима Cox-2, причиняващ болка и подуване от артрит.

Тя също така може да: предотврати рака на дебелото черво и болестта на Алцхаймер. Според едно малко клинично изпитване, проведено от Училището по медицина на университета "Джон Хопкинс", куркуминът може да помогне за свиване на преканцерозни лезии, известни като полипи на дебелото черво, когато се приема с малко количество кверцетин, мощен антиоксидант, открит в лук, ябълки и зеле.

2. Канела: Понижете кръвната захар

В скорошно германско проучване на диабетици тип 2, приемането на канела дневно успешно намалява кръвната захар с около 10%.

Тя може също така да намали високите нива на холестерол. Канела помага на хората с диабет тип 2, като намалява свързаните със сърцето рискове. В друго проучване на диабетици, той намалява холестерола с 13% и триглицеридите с 23%.
За да намалят кръвната захар, участниците в проучването са приемали 1 g капсули от стандартен екстракт от канела дневно, докато тези в изследването за холестерол са от 1 до 6 g. Но имайте предвид, че голяма част от действителния подправки може да бъде опасна, така че се придържайте към водоразтворим екстракт.

3. Джинджифил - Предотвратява на гаденето

Джинджърът може да предотврати разстройството на стомаха от много източници, включително бременност и химиотерапия. "Това е една от средствата на мама, които наистина действат", казва Сузана М. Зик, Н.Д., MPH, изследовател в университета в Мичиган.

Мощен антиоксидант, джинджифил действа чрез блокиране на ефектите на серотонин, химикал, произведен от мозъка и стомаха, когато ви се гади, и чрез спиране на производството на свободни радикали, друга причина за разстройство в стомаха. В едно проучване на пътниците с круизни кораби, пътуващи в открито море, 500 mg джинджифил на всеки 4 часа е толкова ефективно, колкото Dramamine, често използваното лекарство при гадене.

4. Жълт кантарион - при депресия

Вероятно знаете, че изследванията потвърдиха мощта на тази билка за облекчаване на леката до умерена депресия и тревожност толкова ефективно, колкото и много лекарства - без много странични ефекти.

Тя също така може да ви помогне да се справите със стресът. Жълт кантарион съдържа не само мелатонин, хормонът, който регулира нашите цикли в мозъкът , но също така увеличава и мелатонина, подобрявайки съня, се казва в доклад при немско проучване.

5. Чесън: По-нисък риск от рак

Високата консумация на чесън понижи честотата на рака на яйчниците, колоректалния и други ракови заболявания, се казва в изследване в американския вестник "Clinical Nutrition". Едно японско клинично проучване установи също, че след една година от приемането на добавки от екстракт от чесън, хората с анамнеза на полипи на дебелото черво са намалили размера и броя на преканцерозните растежи, открити от техните лекари.

Използването на билките, е от древни времена, за лечение на редица болести. Може да получите информация действието им на bilkabg.com

Катeгории: