Късогледство

Миопията, позната още с името късогледство, е аномалия на окото, при която се наблюдава значително намаление на зрителната острота, а изображението попада пред ретината.
Късогледството е следствие на издължен диаметър на очната ябълка. В този случай разстоянието между роговицата и ретината е значително по-дълго от необходимото и образите попадат пред ретината, вместо тава да стане върху нея. В следствие на това, образът е доста неясен.
Рядко, но все пак се констатират и случаи, при които късогледството се обуславя от разликата в диаметъра на очната ябълка и свойството на очната леща да пречупва светлината и да фокусира образа на правилното място. Така образът се измества и попада пред ретината.
Късогледството може да бъде два вида : рефракционно и патологично.
Рефракционото късогледство се базира на адаптирането на човека към по-близките разстояния. Най-често се наблючдава късгледство до 3 диоптъра.
Патологичното късогледство може да доведе до промени в самото око, водещи до допълнително намаляване на зрението, а в някои случаи и до загубата му. Тези промени могат да касаят макулата и периферията на ретината.
Миопатията се разделя на три вида, според остротата на зрението: слаба /до3 диоптъра/, сред /3-6 диоптъра и тежка /над 6 диоптъра/.
Основните симптоми на късогледството са затруднено виждане на обекти, разположени на по-голямо разстояние, напрежение при наблюдението на отдалечени обекти и поява на главоболие.
Добрата новина е, че след 21 годишна възраст при късогледството не настъпва влошаване. То просто остава такова до края на живота.
Най-често късогледството се свързва с наследствеността и то не може да бъде предотвратено. Когато работите на компютър или четете книга е добре да поглеждате през определени периоди от време към по-отдалечени предмети, за да могат очите да си почиват. Това е задължително особено при децата.
При констатирано късогледство, трябва да се носят коригиращи очила или лещи. В някои случаи се препоръчва лечение на късогледството по оперативен път.

Катeгории: