IAG, RYANAIR, EASYJET И WIZZ AIR ПОДАВАТ ЖАЛБА ДО ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ СРЕЩУ СТАЧКИТЕ НА ФРЕНСКИЯ ВЪЗДУШЕН КОНТРОЛ

Групата на международните авиолинии (IAG), Ryanair, easyJet и Wizz Air подадоха жалби до Европейската комисия срещу Франция, тъй като стачките на френския Контрол на въздушния трафик (ATC) ограничават основния принцип на свободата на движение в рамките на ЕС.

Авиокомпаниите не оспорват правото да се стачкува, но смятат, че Франция нарушава законите на ЕС, като не позволява извършването на полети над страната по време на стачка. На пътниците на борда на прелитащите полети се отказва тяхно фундаментално право – да пътуват свободно между държавите членки, които не са засегнати от стачни действия.

Досега през 2018 г. стачките на френските авиодиспечери са се увеличили с 300% спрямо 2017 г. Миналия месец френският Сенат потвърди, че Франция е отговорна за 33% от закъсненията на полетите в Европа. Също така съгласно становището на Сената правото на стачка трябва да бъде балансирано спрямо задължението за предоставяне на обществени услуги (*).

Уили Уолш, главен изпълнителен директор на IAG, коментира: „Правото да се стачкува трябва да бъде балансирано спрямо свободата на движение. Не само клиентите, които летят във и извън Франция, са засегнати от стачките на френските органи за контрол на въздушното движение. Пътниците по авиомаршрути, които летят над Франция, особено преминаващите през голямото въздушно пространство над Марсилия и Средиземно море, също са засегнати от големите закъснения и смущения. Това се отразява на всички авиокомпании и има особено отрицателно въздействие върху испанския туризъм и икономика.“

В жалбите се посочва, че има правен прецедент, свързан с този случай. През 1997 г. испанците подадоха жалба до Европейската комисия, след като в продължение на дълги години страдаха от невъзможност да изнасят своите плодове и зеленчуци в ЕС заради френските земеделски стопани. Европейският съд се произнесе срещу Франция, след като френските власти не взеха мерки срещу действията на фермерите и не успяха да осигурят свободното движение на стоки (**).

Майкъл О’Лиъри, главен изпълнителен директор на Ryanair, заяви: „Авиодиспечерите в Европа са пред срив, тъй като стотици полети се анулират и забавят ежедневно в резултат на стачките на авиодиспечерите или защото авиодиспечерските служби в Европа нямат достатъчно персонал. Когато в Гърция и Италия има стачки на авиодиспечерите, полетите над страните продължават нормално. Защо Франция не постъпва по същия начин? Службите за контрол на въздушното движение (особено в Германия и Обединеното кралство) се крият зад извинения като „неблагоприятни климатични условия“ и евфемизми като „ограничен капацитет“, когато истината е, че не подготвят достатъчно авиодиспечери, за да се справят с броя полети, които са планирани. Тези смущения са неприемливи и призоваваме правителствата в Европа и Европейската комисията да предприемат спешни и решителни действия, за да гарантират, че органите за контрол на въздушното движение имат достатъчно персонал и че прелитащите полети не са засегнати от национални стачки, както многократно се случва във Франция.“

Йохан Лундгрен, главен изпълнителен директор на easyJet, каза: „Ние напълно зачитаме правото на стачка и сме в конструктивен диалог с ЕС и френското правителство, за да адресираме въпроса за стачките на авиодиспечерите. За съжаление, досега е постигнат много малък напредък за пътниците ни и затова сметнахме за необходимо да предприемем тази следваща стъпка – особено предвид продължаващите идустриални стачни действия тази година, които достигнаха вече 29 дни.“

Йозеф Варади, главен изпълнителен директор на Wizz Air, коментира: „Невъзможността на френските органи за контрол на въздушното движение да осигурят непрекъснато и адекватно обслужване вече е причинила масово прекъсване на плановете за пътуване на хиляди пътници в Европа, а авикомпаниите се налага да се борят с последствията. Решаването на този въпрос трябва да стане приоритет за европейските власти, за да се гарантира, че европейските граждани и бизнеси ще престанат да бъдат държани като заложници на национални идустриални проблеми.“

Според Евроконтрол от началото на тази година до месец юни над 16 000 полета са били забавени в резултат стачните действия на органите за контрол на въздушното движение, което е засегнало над 2 милиона пътници.

Миналото лято Европейската комисия заяви, че от 2005 г. насам е имало около 357 стачки на службите за контрол на въздушното движение в Европа. Това се равнява на приблизително един месец годишно, в който въздушното движение в ЕС е нарушено.

Катeгории: