Ден на японските бойни изкуства и културни традиции ще се проведе в София

18 октомври 2018 г., София. На 20 октомври (събота) от 11 до 16 часа в Античен комплекс „Сердика“ (Ларгото между метростанция „Сердика“ и Президентството) ще се проведе Ден на японските бойни изкуства и културни традиции. Събитието е част от 29-ите Дни на японската култура в България и се организира от Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“, Посолството на Япония и с любезната подкрепата на Столична Община. Вход свободен.

Събитието ще бъде открито от посланика на Япония в България Н.Пр. Масато Ватанабе и зам.-кмета на София доц. Тодор Чобанов, последвано от кратка програма.

Посетителите ще имат възможност да видят редица демонстрации на традиционни японски бойни изкуства. В рамките на събитието български клубове и школи по японски традиционни и съвременни бойни изкуства, които членуват в Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“, ще покажат пред гостите на събитието пъстрата и богата японска култура.

Изучаването на японски бойни изкуства включва не само физическо самоусъвършенстване, овладяване на техники за самоотбрана, но и потапяне в един свят на познание и омиротворение, както и запознаване с историята на бойното изкуство и с древната му философия. Ето защо една от основните цели на събитието е да запознае българската публика с цялата разнообразна палитра на традиционна и модерна Япония.

Освен с традиционни японски бойни изкуства – айкидо, джодо, джу джуцу, джудо, иайдо, любителите на японската култура ще се запознаят и с не толкова популярните в България – катори шинто рю, кендо, кьокушин карате, такемусу айкидо и шотокан карате до. Гостите на събитието ще имат възможност да се насладят и на японската култура и традиционни обичаи и изкуства като дзен, икебана, кири-е, хайку, оригами, калиграфия, обличане на кимона и много други.

За първи път тази година организаторите ще се опитат да пленят сърцата на най-малките посетители с японски марионетен театър и технологии за развиване на креативно мислене от Canon.

Домакините на събитието ще бъдат в традиционно японско облекло. Ако имате и Вие такова вкъщи, облечете го и… ЗАПОВЯДАЙТЕ!
Вземете с Вас Вашите близки и приятели.
Нека този ден се превърне в един японски празник спектакъл, в който всички участват заедно!

Програмата с всички събития в рамките на Дни на японската култура 2018 може да откриете тук: http://www.bg.emb-japan.go.jp/files/000394988.pdf.
Заповядайте на едно от 17-те събития в София, Варна, Стара Загора и Казанлък тази година и се докоснете до уникалния дух на Япония!