Японска галавечер: Премиера на филма „Тони Такитани“

22 октомври 2018 г., София. В рамките на 4-тото издание на международния кино-литературен фестивал „Синелибри“ за пръв път в България ще бъде представен филма „Тони Такитани“. Прожекцията на японската продукция по едноименния разказ на Харуки Мураками е на 23 октомври (вторник) от 19:00 часа в City Mark Art Center (бул. „Янко Сакъзов“ № 30). Цената на редовния билета е 10 лв, а цената за ученици и пенсионери е 8 лв.

По време на събитието гостите ще се потопят в атмосферата на японското кино и култура, ще станат съпричастни с историята и съдбата на героите, но за да се приближат по-близо до сюжета, организаторите са подготвили специално представяне на цялостното творчеството на големия японски писател Харуки Мураками. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с разказите и романите на автора, които рециклират отговорността на XX век за случващото се днес и са своеобразен калейдоскоп на гангрените на съвременното общество.

Филмът „Тони Такитани“ на японския режисьор Джун Ичикава е лирична драма, създадена през 2004 г. Вдъхновен от едноименния разказ на писателя Харуки Мурками, филмът печели 2 награди от Международния кинофестивал в Локарно – награда ФИПРСИ и специалната награда на журито. Номиниран е също за голямата награда на журито от фестивала в Сънданс, за награда Chlotrudis за най-добър адаптиран сценарий, както и за още 7 отличия.

„Тони Такитани“ е една поетична, модерна рефлексия върху отчуждението, която разкрива историята на Тони – „човек без качества”, аутсайдер, който е длъжен да оцелее в свят, управляван от парите. Той е имал самотно детство, тъй като съучениците му са го отбягвали заради западното му име. Притежава талант на художник, но работи като технически илюстратор, защото картините му са лишени от душа. Вече в средата на житейския си път той среща младата и привлекателна Ейко Конума и се влюбва. Благодарение на нея Тони за пръв път се чувства истински свързан с външния свят.

Прожекцията на филма е събитие от календара на 29-ите Дни на японската култура в България. Организира се от кино-литературният фестивал „Синелибри“ и с подкрепата на Посолството на Япония.

Програмата с всички събития в рамките на Дни на японската култура 2018 може да откриете тук: http://www.bg.emb-japan.go.jp/files/000394988.pdf.
Заповядайте на едно от 17-те събития в София, Варна, Стара Загора и Казанлък тази година и се докоснете до уникалния дух на Япония!

Катeгории: