Чаят – мост между изкуството и природата

30 октомври 2018 г., София. Програмата на 29–ите Дни на японската култура представя 2 изложби и 3 съпътстващи ги лекции, събрани под общата тема „Чаят – мост между изкуството и природата“. Официалното откриване на 1 ноември от 18:00 часа ще започне със специална изложба, посветена на калиграфски свитъци, използвани в чаената церемония. На 3 ноември програмата ще продължи с изложба с цветни композиции, характерни за чаената стая. Експозициите ще гостуват в Галерия „Сан Стефано“ (ул. „Сан Стефано“ № 2, ет. 22, Сан Стефано Плаза) до 7 ноември. Придружаващите ги лекции ще са на теми: „Езикът на знаците“ (01.11., 18ч.), „За цветята в токонома и калиграфията“ (03.11., 16:00 ч.) и „Чаною и духовността от гледна точка на Дзен“ (07.11., 18:00 ч.). В деня на откриването входът е с покани, а в останалите дни е свободен.

Събитието ще представи една от най-древните японски традиции, а именно чаената церемония. Концепцията и на двете изложби и съпътстващите ги лекции е изцяло обвързана с четирите основни принципа на чаената церемония и света, който тя разкрива – свят на хармония, уважение, чистота и покой. Едно по-различно и красиво място, където различията между хората не съществуват, уважението стои на първо място, а човешките възможности нямат ограничения. Такова е и посланието, което организаторите искат да предадат към широката общественост, за едно по-стойностно и толерантно общество, независимо от възрастта, религиозни и етнически различия на хората в него.

На специалното събитие на 1 ноември за откриването на изложбата гостите ще присъстват на тематична презентация „Езикът на знаците“, която ще разкаже за мястото на калиграфията в чаената церемония. Лекцията ще представи любопитна информация за не толкова познатите елементи на японските традиции и символика, скрита в калиграфските свитъци.

На 3 ноември от 16:00 часа по време на откриването на изложбата с цветни композиции, характерни за чаената стая, гостите ще могат да се включат в лекция, посветена на цветята в токонома и калиграфията. Презентацията ще разкрие тайните на цветните композиции, с които се аранжира чаената стая, и посланията, които крият в себе си техните елементи. Красива аранжировка ще внесе допълнително вълшебство и настроение.

Закриващата лекция ще се проведе на 7 ноември от 18:00 часа и е на тема „Чаною и духовността от гледна точка на Дзен“. Тя има за цел да разкрие повече за ритуала, вдъхновението, духовното израстване и неговите символи.

Събитието е част 29-ите Дни на японската култура и се организира от Сдружение „Урасенке Танкокай – България“, Посолството на Япония в България и с любезната финансова подкрепа на Геотехмин.

Програмата с всички събития в рамките на Дни на японската култура 2018 може да откриете тук: http://www.bg.emb-japan.go.jp/files/000394988.pdf.
Заповядайте на едно от 17-те събития в София, Варна, Стара Загора и Казанлък тази година и се докоснете до уникалния дух на Япония!