Музикалните виртуози семейство Асакава и Юсуке Хосака с концерт в София

21 ноември 2018 г., София. Известните японски музиканти Такефуми Асакава, Мика Асакава и Юсуке Хосака ще изпълнят уникален класически концерт на чело, цигулка и пиано. Събитието ще се проведе на 23 ноември (петък) от 19:00 часа на сцената на Камерна зала „България“ и е финалното в програмата на 29-ите Дни на японската култура в България. Входът за концерта е с покани. (Безплатни покани за концерта в София могат да се получат от посолството на Япония).

Връзката между японските изпълнители и българското изкуство се заражда още през 1977 г., когато проф. Тойо Асакава – японски пианист и доктор хонорис кауза на Националната музикална академия (НМА) и на Шуменския университет, се запознава със самия маестро Панчо Владигеров. Впоследствие започва да организира многобройни концерти в цяла Япония, с които популяризира творчеството на видния български композитор.

Днес по стъпките му продължава да върви и синът му – челистът Такефуми Асакава. Той е солист и оркестрант с богат национален и международен опит. Съпругата му – известната цигуларка Мика Асакава, също има силно отношение към българското творчество и популяризирането му на концерти в Япония. Пианистът Юсуке Хосака пък е бил ученик на проф. Асакава и през годините неведнъж се е докосвал до музиката на маестро Владигеров. Освен това от януари 2018 г. е и студент в класа по пиано на проф. Жени Захариева в НМА.

Тримата японски изпълнители ще представят пред българската публика уникално музикално възпоменание в чест на великия маестро Панчо Владигеров по повод 40 години от неговата кончина. Програмата на концерта включва творби както на маестро Панчо Владигеров, така и на Бах, Сен-Санс, Мичио Мияги и други известни композитори. Събитието се организира от Посолството на Япония в България.

Информация за всички събития в рамките на Дни на японската култура 2018 може да откриете тук: http://www.bg.emb-japan.go.jp/files/000394988.pdf.

Катeгории: