Най-добрите дивечови ресторанти в София

С идването на зимата и падането на снега навън стремително нараства апетитът за месо и колкото по-крехко, чисто и сочно е то, толкова по-добре за небцето и душата. Тези критерии важат с най-голяма сила за дивечовото месо и добрата новина е, че има немалко ресторанти в София, които могат да задоволят и най-високите Ви претенции в това отношение. Предстои да се запознаете с подбрана листа от тях.

Ще започнем с може би най-далечния от всички ресторанти в София от този тип – „Пикант”, който е в кв. „Младост” 1 на бул. „Александър Малинов”, близо до Бизнес парк София, Аерогара София и бул. „Цариградско шосе”. Уютна обстановка и красива лятна градина, придружени от изпитано във времето от поколения ловци разнообразно и богато меню от едър, дребен и пернат дивеч, гарантират изумителното Ви изживяване. Блюда могат да бъдат приготвени и по предварителна заявка според сезона и наличието на отстрелян дивеч, а иначе се спрете на доказани специалитети като ловджийски кебапи, задушен бут, сърнешки карета със сос Беарнез, глигански карета по токайски, задушена в розе яребица, фазан галантин, карпачо от глиганско или еленско месо.

Недалеч можете да намерите и истински оазис в градската среда. Един от най-изисканите ресторанти в София – Villa Victoria, е в сърцето на Ловния парк до ж.к. „Дианабад” и дори и след преоткриването си преди пет години продължава да предлага изкусни ястия за любителите на ловджийската кухня наред с традиционните елементи от менюто на останалите заведения от веригата. През зимата гледката на горящия в камините огън вътре и на безбройните затрупани от сняг дървета навън в комбинация със сготвеното прясно дивечово месо със сигурност ще направят посещението Ви незабравимо.

Духът на стара София и вкусът на традиционната българска кухня може да бъде усетен при посещение на „Стария Чинар“, където дивечовото меню също е от висока класа и сме сигурни, че ще се уверите и сами в това. Един от най-автентичните ресторанти в София се намира в самото сърце на столицата – срещу Първа английска езикова гимназия, на бул. „Дондуков” 71 в построена през 1922 г. къща, която несъмнено ще Ви потопи в романтичната атмосфера от началото на миналия век. Апотеозът там е приготвеният в гювече на пещ три вида дивеч (лопатар, глиган и елен) със сушени плодове, аромат на трюфел и зелен лук. Ще си оближете пръстите и при вкусването на печения на пещ бут от елен с пепър сос и картофено пюре, а по-небрежни, ала също изключително вкусни бирени мезета са пържените дивечови кюфтета и сотираната домашна наденица от дивеч.

Буквално на един хвърлей камък от Борисовата градина, само стига да пресечете бул. „Драган Цанков”, ще откриете друг от автентичните ресторанти в София – „Подъ липите“. От 1926 г. това заведение в старата част на квартал „Лозенец” е едно от предпочитаните за столичани и дори и днес можете да усетите духа на чести негови посетители като класиците на българската литература Елин Пелин, Ангел Каралийчев, Дора Габе и Сирак Скитник. Магичната атмосфера тук се допълва от дивечовото меню, като месото е с гарантирано качество и се приема само от внимателно подбрани и проверени във времето доставчици. Акцентът на „Подъ липите” в тази част от менюто са задушеното диво прасе със сини сливи и задушеният елен, но не пропускайте също приготвените на място суджук от дивеч на скара и луканка от дивеч на гребен – идеално мезе както за бира, така и за червено вино и ракия.

Други два от онези ресторанти в София, които предлагат традиционна българска кухня, имат в своето меню дивечови специалитети. Във „Воденицата” в полите на Витоша можете да опитате заек по ловджийски, фазан, глиган и сърна, докато оркестър Ви свири вечерта народна музика. Контра филе от глиган и пъдпъдъци пък препоръчваме в „Манастирска магерница”, ако Ви се остава в центъра на столицата – намира се съвсем близо до бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Георги С. Раковски”.

Тези шест предложения няма да Ви разочароват и доказват, че има предостатъчно на брой прекрасни ресторанти в София, където небцето Ви да се наслади на прясно, крехко и сочно месо от дивеч, приготвено със старо ловджийско умение. Особено когато навън се стеле бяла приказка.

Катeгории: