3-те най-добри диети за Вашето здраве

В днешно време всеки е чувал за здравословно хранене. За жалост обаче, повечето от нас нямат представа какво представлява то. Чуваме различни неща оттук и оттам, но накрая просто се отказваме и си взимаме любимото ястие. А и след като по отношение на доставка на храна София се развива бързо, е много лесно да си поръчаме нещо бързичко, макар и не толкова полезно.

Е, за щастие обаче съществуват някои диети, които не ни казват по колко да ядем, а само какво. И вместо да ви запознаваме с един тон ограничаващи хранителни режими, сме ви подготвили няколко, които имат бърз ефект и много траен, ако се придържате към тях. Да започваме!

Диета №1: Средиземноморска

Тази диета нашумя наскоро, но е позната от доста време. Тя се базира на това, че много хора по Средиземноморието живеят дълго, не пълнеят, а се хранят доста интересно. Ключовото при тази диета е да се избягват всички преработени храни, да се яде много риба и да не се използва олио за пържене. Ядат се много салата, зеленчуци, бобови култури и дори месо, стига да е от хубави източници!

Диета №2: Пискотарианска

Все повече и повече хора в днешно време избягват да ядат месо. Не биха се нарекли вегетарианци, но количеството месо, което ядем средно, намалява. Това обаче невинаги е добре, тъй като в месото се съдържат много витамини и минерали.
Е, по-добрата алтернатива, ако не искате да консумирате месо, е т.нар. пискотарианство. Това е вегетарианство, което позволява ядене на риба, но изключване на всички други животински продукти. То се спазва лесно и много хора отслабват на него. Така че не се притеснявайте да си поръчате риба от любимия ресторант (например чрез Foodpanda ) и да се насладите на страхотна вечеря!

Диета №3: Нисковъглехидратна

Ако все още не сте чули за т.нар. кето диета, тогава най-вероятно не следите изобщо тези среди в интернет. Истината обаче е, че тя набира все повече и повече популярност. Върти се около идеята да не се приемат почти никакви въглехидрати, включително хляб, ориз, картофи, плодове, захарни изделия и други неща, които са вкусни, но не засищат. Повечето хора, които я следват, отслабват сравнително бързо и лесно.

Бонус диета: Гъвкаво хранене

Във фитнес средите тази диета е известна като IIFYM или на български – „ако ти пасва на макронутриентите“. Макронутриентите са въглехидрати, протеини и мазнини. Идеята на диетата е, че при нея ядете каквото си искате, но то трябва да се вписва в зададените макронутриенти. Например на ден трябва да приемат 100 г протеини, 200 г въглехидрати и 60 г мазнини. При нея ще трябва доста по-сериозно да се запознаете с храната, но пък ви дава голяма свобода и познанията остават за цял живот!

С тези диети ще можете да преборите излишните килограми и да се сдобиете с фигурата, която искате. Едновременно с това ще поддържате добро здраве, без да се притеснявате, че не се храните добре.