30-ите юбилейни Дни на японската култура в България стартират на 1 септември

29 август 2019 г., София – Тази неделя стартира един от най-големите културни фестивали в България – Дни на японската култура 2019. В продължение на 3 месеца българите ще имат уникалната възможност да се докоснат до японските традиции и дух чрез поредица от вълнуващи мероприятия в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Велико Търново. Традиционно, Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България със съдействието на Клуба „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“. По повод 30-годишния юбилей организаторите са подготвили пъстра програма от 20 събития в периода от 1 септември до 6 декември 2019 г.

Първото мероприятие от програмата е вдъхновяваща изложба „+ 7 HOURS“, която ще се състои на 1 септември в Пловдив, като събитието е с вход свободен. „+ 7 HOURS“ e уникален проект на концептуалната дизайнерска платформа „Иван Асен 22“. Изложбата цели да представи преплитането на японската и българската култура през визуалния език на съвременния моден дизайн. Тя ще бъде открита на 1 септември в 19:00 ч. в СКЛАД – Пловдив, ул. „Екзарх Йосиф“ 16, ет. 3, и ще продължи до 18 септември.

Вдъхновен от явления в съвременния урбанистичен живот и лайфстайл на България и Япония, проектът „+ 7 HOURS“ ще покаже дрехата, като основно изразно средство и художествен обект, носещ свое собствено послание. Крайният резултат, който ще видят гостите, е изложба-пространствена модна инсталация, включваща атрактивни, концептуални облекла-обекти, разработени от девет български модни дизайнери и четирима японски студенти по моден дизайн. Посетителите ще могат да се насладят и на уникален моден филм с участието на актрисата Ирмена Чичикова, съвместна продукция на български и японски артисти.

Проектът „+ 7 HOURS“ е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, с фокус Японска култура. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на EU JAPAN FEST, ПЛОВДИВ 2019 и ЕSTHEDERM, както и със съдействието на Посолството на Република България в Япония и Посолството на Япония в Република България.

Повече подробности за събитието можете да откриете на официалната страница на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 - „+ 7 HOURS“: https://plovdiv2019.eu/bg/platform/revive/187-машина-на-времето/1194-7-hours

30-ите юбилейни Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в Република България и с подкрепата на Клуба „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“.

Катeгории: