MARS С НОВА ИНИЦИАТИВА ЗА БОРБА С КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ

• С инициативата си #PledgeForPlanet („Обещание за планетата“) Mars заявява амбицията си да намали допълнително емисиите от своите операции в съответствие с ключовата цел на Парижкото споразумение – глобалното затопляне да бъде ограничено до 1.5 градуса по Целзий.
• Mars призовава за единни действия, като стимулира основните си доставчици да се ангажират с научно обосновани цели за намаляване на емисиите.
• Изпълнителният директор на Mars Грант Рийд окуражава хората всеки ден да предприемат малки стъпки, които да допринесат за създаването на един по-добър свят утре.
• Официалното представяне на #PledgeForPlanet съвпадна със срещата на върха на ООН за климата, Общото събрание и Глобалната седмица за действие срещу климатичните промени. Инициативата стартира с откриването на стена, изрисувана от художника Стивън Харингтън, в Bryant Park в Ню Йорк. #PledgeForPlanet е подкрепена от актрисата и певица Виктория Джъстис, която призовава за незабавни действия.

26 септември 2019 г. – Mars, Incorporated, един от най-големите производители на хранителни продукти в света, официално обяви амбицията си да ускори действията си за борба с климатичните промени, като представи нова инициатива – #PledgeForPlanet („Обещание за планетата“). Като част от нея компанията се ангажира да продължи да намалява емисиите на парникови газове от директните си операции в съответствие с най-амбициозната цел на Парижкото споразумение – ограничаване на повишаването на средната глобална температура до 1.5 градуса по Целзий.

Този ангажимент е част от продължаващите усилия на Mars до 2040 г. да постигне използване на 100% възобновяема енергия за всичките си операции – намерение, което беше обявено още преди десетилетие. Днес компанията осигурява повече от половината електричество, което й е необходимо, от възобновяеми източници, като те захранват 100% от производствата в страни като САЩ, Обединеното кралство, Мексико, а скоро и Австралия. Mars осъзнава важната роля на бизнеса в борбата с климатичните промени и с инициативата #PledgeForPlanet открито заявява, че е важно да продължим напред и да действаме незабавно, за да помогнем за създаването на една по-здравословна среда, в която всички да живеят по-добре.

За тази цел компанията ще ускори действията си по отношение на климата не само в рамките на бизнес дейностите си, но и спрямо своите сътрудници, доставчици и хората по целия свят, като ще ги окуражи да се ангажират, че ще опазват планетата и ще обърнат по-сериозно внимание на причините за промените в климата. Mars призовава доставчиците си да се включат, като си поставят научно обосновани цели и станат част от инициативата RE100 на организацията The Climate Group, стремейки се към бъдеще, в което възобновяемата енергия е в центъра на плановете за директните операции. Olam, доставчик на какао и палмово масло на Mars, вече официално е член на RE100.

Изпълнителният директор на Mars Грант Ф. Рийд заяви: „Промените в климата създават реална заплаха за обществото. Например, в нашия бизнес виждаме, че има сериозен риск за препитанието на дребните земеделски производители, които осигуряват повечето от суровините ни. Като семейна компания, която мисли за поколения напред и се стреми да прави положителни промени в света, нашите отговорности и амбиции са не просто да минимизираме рисковете, а да допринасяме за подобряването на условията на планетата“.

Новата инициатива #PledgeForPlanet на Mars идва, след като компанията се ангажира да инвестира 1 милиард долара в своя План за устойчиво развитие Sustainable in a Generation Plan. Той е насочен към справянето с редица глобални заплахи, като усилията на Mars се простират отвъд собствените й операции и се фокусират върху разширената верига за доставки. Планът на производителя на храни включва също и стремеж към намаляване на емисиите на парникови газови в рамките на веригата – с 27% до 2025 г. и с 67% до 2050 г.

„Като голяма компания, ние си поставяме амбициозни цели, за да изпълним плана си за устойчиво развитие, като променим начина, по който функционираме. Вдъхновени сме от младежките движения, които настояват за конкретни действия по отношение на климата, както и за по-голямо участие на всеки един от нас, за да предизвикаме промяна. С нашата инициатива #PledgeForPlanet призоваваме всеки ден да се предприемат малки стъпки, които ще допринесат за създаването на един по-добър свят утре“, коментира още Грант Ф. Рийд, изпълнителен директор на Mars.

Инициативата #PledgeForPlanet беше официално представена с откриването на стена, изрисувана от известния художник Стивън Харингтън, която показва как би могъл да изглежда светът, ако се предприемат незабавни действия по отношение на климата. Тя ще бъде разположена в Bryant Park в сърцето на Ню Йорк по време на Глобалната седмица за действие срещу климатичните промени, след което ще бъде преместена за постоянно в магазина M&M'S World на Times Square. На официалното представяне на #PledgeForPlanet присъства и актрисата и певица Виктория Джъстис, която си е партнирала с ООН и е сред музикантите, участвали в митинга срещу промените в климата Moral Action on Climate Justice Rally. Тя заяви, че подкрепя Mars в усилията им за справяне с промените в климата. Актрисата даде свое собствено обещание към планетата и призова и останалите да направят същото.

Вдъхновени от кампанията на ООН ActNow (Действай сега) и младите активисти, които се борят срещу климатичните промени, чрез инициативата си #PledgeForPlanet Mars стимулират всеки един да предприеме действия, с които да опазва околната среда. Кампанията ActNow използва бот, чрез който помага на гражданите да намалят въглеродния си отпечатък, като им дава конкретни съвети – да използват автомобила си по-рядко, да купуват предимно местни и сезонни продукти и др. Ботът на ActNow вече е достъпен за всички сътрудници на Mars.

Като част от инициативата #PledgeForPlanet хората по света ще бъдат окуражавани да поемат определени ангажименти към околната среда (да рециклират отпадъците си, да използват торбички за многократна употреба и други) на https://www.mars.com/pledgeforplanet и да споделят обещанията си онлайн с хаштага #PledgeForPlanet.

Катeгории: