Няколко въпросителни за бакшиша при доставката на пица за вкъщи

Всеки знае, че бакшишът е съществена част от общуването между продавач и клиент в пица индустрията в частта с доставките на пица за вкъщи. Стандартите при възнаграждаването на куриера са отдавна установени: 20% или нагоре за удивителна услуга, 15% за нормално ниво, 10% или надолу за лошо обслужване, поне 10% при поръчка над 100 лв. и поне 3 лв. при малка поръчка под 20 лв. Ако при поръчката е включвана цената на доставката, трябва да бъде попитан куриерът дали сумата отива право при него и ако ли не, клиентът трябва да го възнагради отделно.

Нота бене: освен ако носачът на вашата пица за вкъщи вземе въобще да не се появи, не му свивайте сармите. Всички работници в тази област полагат огромен труд, за да ви донесат храната възможно най-бързо и пареща до вратата ви, така че най-добре да получат поне 10% за усърдието си. Ето и най-честите въпроси при обмисляне на това какъв точно бакшиш да оставяме при различни обстоятелства.

Да дам ли бакшиш на носача, ако има включена цена на доставката?
Да. Първо се обадете в ресторанта и проверете дали тази включена сума отива право при него. Ако да, се уверете, че тя се равнява на 15% от вашата поръчка и е над 3 лв. Ако ли не, възнаградете според гореспоменатите стандарти.

Да дам ли по-малък бакшиш, ако носачът е закъснял?
За колко голямо закъснение говорим всъщност? Ако доставчикът на пица за вкъщи закъснее с повече от 15 минути, звъннете в ресторанта за обновено време на пристигане. Често пъти грешката е в заведението, защото то нарежда поръчките, а не куриерът, затова не намалявайте бакшиша, докато не сте напълно сигурни, че проблемът е у носача. Ако той вече е излязъл на обиколка и поръчката ви се е забавила с повече от 30 минути, можете да смалите възнаграждението му до 10%.

Да дам ли по-малък бакшиш, ако поръчката е сбъркана?
Не. Звъннете в ресторанта и или ги накарайте да ви пратят този път точната поръчка, или изискайте връщане на парите си. При все че си мислите, че куриерът проверява поръчката преди излизане на обиколка, в заведението обичайно има подготвящи кутиите с пица за вкъщи експедитори, които просто ги връчват на носачите. Това се прави с цел по-ефикасен процес. Затова при грешка не бива да наказваме куриера.

Какъв бакшиш да дам за големи кетъринг поръчки?
Поне 10% е стандартът за по-големите поръчки за събития.

Защо цените за доставка са толкова високи?
Защото трябва да покрият заплатите и разходите по целия процес на доставката на пица за вкъщи. Тези цени може и да ви изглеждат високи, но са такива с цел куриерите да имат достатъчен за живот доход и бизнесът същевременно да не губи пари, като приема поръчки за дома (или офиса). Ако не ви се плаща това, винаги имате възможността да идете на място и да си вземете оттам храната за у вас.

Как да дам бакшиш с кредитна карта?
Доставчикът на пица за вкъщи почти сигурно ще носи касова бележка за подпис от вас, ако плащате с кредитна карта, и там обичайно има поле за бакшиш. Добавете бакшиша, изчислете общата сума и подпишете бележката. Отбележете, че при плащане с кредитна карта по принцип се дава нейния номер или се плаща онлайн. В някои случаи куриерът може да използва и четец за карти, макар че това не се среща особено често.

Да дам ли бакшиш на доставчика, ако съм поръчал онлайн?
Да. Поръчките онлайн са просто добавено удобство, а носачът на пица за вкъщи все пак си върши работата.

Колко да давам на куриери от приложения като Фуутпанда, Тейкауей и т.н.?
Бакшиш етикетът си остава все същият и като при поръчка направо от ресторанта.

Бакшишът ми може ли да е друг, ако си поръчам от верига ресторанти?
Не. Идеята за бакшиша при доставка на пица за вкъщи е универсална и стандартите си остават едни и същи и при световни вериги като „Доминос“/ „Пица Хът“, и при родни като „Виктория“/ „Джиков“, и при квартални пицарии.

Изводът
Съвсем накратко, когато някой си е направил труда да ви донесе до вратата храната, която ще утоли глада ви и ще ви спести време и усилия от приготвянето, не се стискайте! Доставката на пица за вкъщи е едно от великите изобретения на Западната цивилизация и е напълно редно да го оценяваме подобаващо.

Катeгории: