Ден на японските бойни изкуства и традиции с уникално шествие с Микоши ще се проведе в София

16 октомври 2019 г., София. Пъстра програма от японски културни събития завладяват София за ден. На 19 октомври от 10:00 до 18:00 часа ще се проведе Ден на японските бойни изкуства и традиции с уникално шествие с Микоши. За няколко часа гостите на събитието ще могат да се насладят на японския дух и култура чрез българската общност, поела по техния път към хармония. Мястото, където ще можете да станете свидетели на програмата, е пред фонтаните на НДК. Събитието е част от 30-ите юбилейни дни на японската култура в България и се организира от Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“, Посолството на Япония и с любезната подкрепата на Столична oбщина. Вход свободен.

На този ден японският дух и традиции се събират в сърцето на София. Участниците и гостите ще се насладят на уникален шинтоистки ритуал и шествие с Микоши, програма с японски песни, танци и хайку, спектакъл-демонстрация „Духът на японските бойни изкуства в България“, неповторимо ревю на кимона, семинарна програма „Дух и ценности на традиционна и модерна Япония“, работилници за умения по оригами, калиграфия, кири-е и много други.

Жителите и посетителите на столицата за пръв път ще станат свидетели на традиционно шествие с Микоши (神輿) - носилка, която се носи от японците като част от свещен шинтоистки ритуал за извеждане на божеството от обитавания от него храм. Представлява преносим миниатюрен шинтоистки храм с колони, стени, покрив, веранда и парапет. Божеството на Микоши-шествието в София е от храма Касуга в Йокохама, Хонгодай. Наричано още Такемикадзучино микото, това божество (ками) е свързано с бойния дух и бойните изкуства (будо).

Програмата на „Ден на японските бойни изкуства и традиции“ включва още редица демонстрации на традиционни японски бойни изкуства, представени от български клубове и школи по японски традиционни и съвременни бойни изкуства, които членуват в Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“. В спектакъла-демонстрация ще бъдат представени всички японски бойни изкуства, практикувани в България, ключови техники и български високи постижения.

В допълнение към интересната програма на събитието ще се проведе и уникално ревю на кимона. Феерията от цветове, тъкани и десени предвеща да завладее българската публика и едновременно с това да разкрие тайните на японския дух, скрит в традиционните им облекла.

По време на събитието ще се състои и семинарна програма под надслов „Дух и ценности на традиционна и модерна Япония“, която ще включва презентации от ерудирани лектори.

Програмата на деня ще намерите във Фейсбук страницата на събитието: https://www.facebook.com/events/379339042956500/

30-ите юбилейни Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България и с подкрепата на Клуба „Приятели на Япония в Република България – Нихон Томоно Кай“.

Пълната програма за 30-ите юбилейни Дни на японската култура можете да прочетете в брошурата тук: https://www.bg.emb-japan.go.jp/files/000514077.pdf

Катeгории: