Няколко съвета преди усвояването на ипотечен кредит

Имате ли готовност да притежавате собственост?

Живеете от години на квартира или при роднините си и желаете да сложите край на това, но нямате собствени средства, затова сте почти на крачка от ипотечен кредит. Но, да притежавате собственост често е свързано с голяма отговорност. Обмислете, дали стандартът ви на живот и финансовата ви стабилност разрешават да направите тази важна крачка.

Колко средства ще са ви нужни и колко можете да погасите?

През последните десетилетия, когато стане на въпрос за купуване на имот, веднага правим асоциация с ипотечен кредит. Да, но плащането му е продължителен и тегав процес. Затова внимателно премислете, преценете каква вноска можете да покривате всеки месец. Изчислете колко са ви месечните разноски и добавете годишните такива, като задължителни застраховки, пътен данък и други. Годишните разноски разделете на 12 и това ще ви бъде показател колко можете да заделите на месец за заем. Освен това кредитора ще финансира не повече от 80% от себестойността на вашия бъдещ дом. Значи 20% заедно с разноските по кредита и всички други допълнителни разходи трябва да имате вие. Проста максима гласи, че себестойността на месечната ви вноска по заема не трябва да е повече от 20% от чистия ви месечен приход.

Не купувайте, ако сменяте местоживеенето си често

Купуването на имот с помоща на "ЕйДжиБи Файнанс" АД винаги е било един от най-крупните и основни разходи на едно домакинство. Ако сте решили да си купите дом, първият въпрос, който възниква, е колко време ще живеете там? При условие, че често се местите от град на град и продавате старото си жилище, за да се сдобиете с ново, ще сте на загуба. Освен това движението на пазара невинаги ще е във ваша полза, има вероятност да го продадете на по-ниска цена от тази, на която сте го купили, което ще ви постави в още по-неприятна ситуация. А, ако нямате и собствени средства и сте решили да теглите кредит, но се местите често – просто не си струва да задлъжнявате за дом, който няма да ползвате.

Изчислете внимателно ипотечният кредит

След, като вече сте с нагласа да ставате собственик на недвижим имот, ще трябва да предвидите много неща. Интересувайте се за всичко по ипотечните кредити, който считате да ползвате. Намерете добър кредитен консултант, защото трябва да предвидите не само лихвените ставки, но и всички възможни такси и комисионни. Независимо, че финансовите компании са задължени да ви осведомят предварително за всичко, недейте се предоверявайте, а по-скоро бъдете подозрителни. Предимно тези кредити са за много дълъг период така, че това не е никак маловажно. Прибавете към сметката си и застраховката на имота, която ще се плаща всяка година в полза на кредитора, докато не платите целият заем. Посъветвайте се с добър финансов експерт за вашите потребности и какво трябва да направите, за да не сте на загуба.

Вземете жилище, което е по джоба ви

Месечната вноска по заема не е единствената разноска, който ще възникне при ипотека. В сметките си ще трябва да включите и разноски по-текущи ремонти, обзавеждане на интериора и поддръжката. Като се има пред вид, че данък сгради и такса смет се повишиха драстично, то не подценявайте и това перо във вашия бюджет.