В кои храни се съдържат трансмазнини и генномодифицирани организми?

В кои храни се съдържат трансмазнини и генномодифицирани организми?

Сигурно сте чували за болестта бери-бери, която е широко разпространена в източните страни до началото на 20 век. Тя стига до нервната система и води до слабост, загубата на апетит, дори и парализа както и риск за смърт. Японските моряци боледували често от тази болест. Много диетолози успели да забележат, че с увеличаването на плодове и зеленчуци и преди всичко на зеленчуците в менюто може да се избегне болестта. С годините и неспирното изследване на болестта се установило, че тя възниква при употребата на шлифован ориз, от употреба на пилешко месо от пилета, които са хранени с този вид ориз.

В кои храни се съдържат трансмазнини? Това са едни от често употребяваните като: кетчупът, маргаринът, майонезата, рафинирано растителното масло и миксовете от краве и растителни масла.

В кои храни се съдържат генномодифицирани организми? Това са: какаото, вносните картофи, консервираната царевица, зеленият консервиран грах, фъстъците и царевичните пръчици.

Важно! Масло, което съдържа 72,5% мазнини, не е препоръчително да се употребява.

Нека обърнем внимание и на трансмазнините, които са специфичен вид ненаситени мазнини и биват получени по напълно изкуствен път. Всеки сам избира кои и какви хранителни стоки да закупува и консумира, но нека се замисли, кое е добре за неговият организъм. Хидрогенизираните мазнини имат деформирана молекулярна структура, след поглъщането на храна с подобни съставки в клетките на нашия организъм се вграждат трансмазнини, които нарушават клетъчния метаболизъм. Също така употребата на хидрогенизирани мазнини значително намалява способността на организма да се противопостави на стресовете, увеличава риска от депресии. При продукцията на бързото хранене се използват трансмазнини. В това число влизат сладкарските изделия като пасти и торти, както и бисквитките. Снаксовете, чипсовете и пуканки също съдържат трансмазнини, както и при бързото приготвяне на замразени полуфабрикати. Вие колко често употребявате подобни храни?

Катeгории: